Шефът на ТРАО: Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция да доставя газ за Европа

  • 13 април 2023 22:22

  • 1464
  • 3
Шефът на ТРАО: Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция да доставя газ за Европа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Газовото находище Сакария в Черно море ще позволи на Турция да доставя газ на европейския пазар, каза днес в интервю за ТАСС Мелих Хан Билгин, ръководител на държавната енергийна компания TPAO.

"Включвайки първата и втората фаза (на проекта), ние ще вкарваме 40 милиона кубически метра газ в националната система (от находището Сакария) дневно. Ще имаме също добър потенциал за (доставка на газ) на европейския пазар. При сегашните условия на (енергийния) пазар не мисля, че ще имаме проблеми с намирането на клиенти в Европа“, каза Мелих Хан Билгин.

Доставките на газ от Черно море за Турция ще започнат до края на април

Той допълни, че благодарение на находището Сакария Турция планира да намали зависимостта от доставките на газ с 15 процента до края на годината, а на по-късен етап и с 35 на сто.

По думите му страната ще продължи да внася газ, включително от Русия, и след началото на използването на запасите от Сакария.

На 29 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че церемонията по изпомпването на първия газ в предприятието за преработка на газ „Фильос“ (в окръг Зонгулдак, Северозападна Турция), ще се състои на 20 април, последния ден от мюсюлманския пост месец Рамазан, припомни БТА.

Според турските властите запасите на газови находища в шелфа на Черно море са около 540 милиарда кубически метра. Най-голямото находище е Сакария (повече от 400 милиарда кубически метра). В началния етап е планирано от находището да се добива около 10 милиона кубически метра газ на ден или от 3,4 милиарда до 4 милиарда годишно. До 2028 г. обемът на дневния добив трябва да бъде 40 милиона кубически метра (15 милиарда кубически метра годишно).

Мая Йорданова
1464 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Те така де...

2023.04.14 | 09:31

3
А нашето находище така и не видя бял свят заради пропутлеристите у нас маскирани като "зелените". Поне България да имаше собствено гориво и да не беше зависима от никого. Впрочем , това устройва посредниците и олигарсите-червената мафия.

2023.04.14 | 00:05

1
Русия е ЖИВОТ, МИР и ЛЮБОВ!
Хм...

2023.04.14 | 09:28

2
ФАНТАЗЬОР......

Добави коментар

Водещи новини