Цената на петрола на ОПЕК спря да расте

  • 04 април 2023 09:06

  • 807
  • 0
Цената на петрола на ОПЕК спря да расте
©

Петролът задържа достигнатите вчера високи ценови нива, след като ОПЕК+ обяви, че ще съкрати сериозни добивите, а днес фокусът на инвеститорите се премества върху оценките за търсенето на суров петрол и влиянието на по-високите цени върху световната икономика, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море паднаха с 2 цента до 84,91 долара за барел. Американският лек суров петрол загуби 5 цента до 80,47 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с над 6 на сто вчера, след като в неделя Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори, сред които Русия, обявиха, че планират да намалят добивите общо с 1,16 дневно през следващите месеци.

Заедно с предишни намаления, включително на 2 милиона барела, обявено през октомври, свиването на добивите вече възлиза на 3,66 милиона барела дневно, или 3,7 на сто от глобалното търсене.

Петролът рязко поскъпна

Според анализатори търсенето на петрол ще се запази на добри нива през летни сезон, но високите цените на петрола ще окажат нов инфлационен натиск и ще удължат периода на високи лихвени проценти в много страни, което от своя страна ще намали търсенето, пише БТА.

Експерти прогнозират, че цената на петрола сорт Брент до края на годината ще се покачи в диапазона 95-100 долара за барел, ако ОПЕК не промени политиката си.

Виолета Симеонова
807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини