Апартамент или къща? Ето плюсовете и минусите

  • 30 март 2023 12:40

  • 1837
  • 0
Апартамент или къща? Ето плюсовете и минусите
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на имотите в големите градове на страната, включително и в столицата, достигнаха рекордни стойности в края на 2022 г.

Тенденцията обаче започна да се обръща в края на годината, като последните данни на Националния статистически институт сочат, че жилищата в София са поевтинели с 2.5% през последното тримесечие, предава Дарик.

Причините за това са много – по-малкото активни купувачи свалят цените и повишават отстъпките, които строители и инвеститори са готови да предложат.

Брокери: Има тенденция за успокояване пазара и спиране ръста на цените на имотите в София

Лихвите по ипотечните кредити също оказват съществено влияние. Макар у нас да е налице минимален ръст спрямо рекордно ниските нива, в последните пет месеца се наблюдава неизменно повишение по този показател. 

В случай че все пак сте решили да сключите една от най-важните сделки в живота си през 2023 г., но се колебаете в избора между къща и апартамент, вижте плюсовете и минусите на двата вида жилища.

Плюсовете на апартаментите

Обикновено те са по-достъпни, поради което са предпочитани за покупка. Разположени са в градски райони, което осигурява лесен достъп до основни услуги, като обществен транспорт, магазини, учебни заведения и други.

Поддръжката им е доста по-ниска от тази на къщите, като същото може да се каже и за комуналните услуги.

Минуси на апартаментите

Голяма част от тях разполагат с по-малко пространство от къщите, често не предлагат гараж или паркомясто, което е един от основните проблеми за живущите в по-големите градове на страната. 

Сред сериозните минуси са още междусъседските отношения, както и липсата на поверителност. 

Плюсове на къщите

Те предлагат повече площ и обикновено разполагат с големи дворове. Голяма част от тях се намират извън центъра на големия град, което осигурява повече спокойствие и тишина.

Минуси на къщите

Разходът по една къща е значително по-голям от този по апартамент, що се касае както до комунални услуги, така и до разходи по поддръжка и почистване. 

Част от къщите са отдалечени от основни удобства, което прави придвижването с кола задължително. Не на последно място, те са по-скъпи за покупка и не са по джоба на средностатистическия българин.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини