Нуждата за внос на пшеница в Судан ще нарасне до 3,5 милиона тона през 2023 г.

  • 30 март 2023 09:52

  • 207
  • 0
Нуждата за внос на пшеница в Судан ще нарасне до 3,5 милиона тона през 2023 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Судан ще трябва да внесе 3,5 милиона тона пшеница тази година поради 30 процента спад в прогнозираната местна реколта, след като фермерите преминаха към засаждане на различни култури, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), предаде БТА.

Някои фермери казаха, че правителството не е успяло да купи тяхната пшеница при обещаните условия миналата година, оставяйки ги неудовлетворени или без пари да засадят нова реколта.

Тази година производството на сорго, основна храна в Судан, и на просо се очаква да се възстанови, подпомогнато от доброто количество дъжд, съобщи ФАО, допълвайки, че прогнозираният внос на пшеница следователно ще задоволи почти всички очаквани нужди на Судан от внос на зърнени култури от 3,6 милиона тона.

"Това ще има голямо въздействие върху продоволствената сигурност на милиони судански хора, тъй като международните цени на пшеницата продължават да се увеличават и националната валута на страната отслабва", се казва в изявление на организацията.

През 2022 г. Судан е внесъл 2,7 милиона тона пшеница и брашно на цена от 1,06 милиарда долара, като Русия, Австралия и Румъния са основните източници на внос, според данни на централната банка.

Цените на основните зърнени стоки по световните борсови пазари са без значителни промени

Хуманитарни агенции предупредиха за нарастващи нива на глад в Судан, където повече от една трета от населението беше изправено пред остра хранителна несигурност миналата година.

"Общностите са изправени пред различни мащаби на уязвимости, предизвикани от скока на цените на основните култури и комбинираните ефекти от икономическия спад, високата инфлация, предизвиканите от климата опасности и конфликти", цитира изявлението на ФАО нейният представител за Судан Адам

Калина Христова
207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини