Норвежка компания спря добива на петрол в иракски Кюрдистан

  • 29 март 2023 09:49

  • 377
  • 0
Норвежка компания спря добива на петрол в иракски Кюрдистан
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Норвежката петролна компания Де Ен О (DNO) съобщи, че започва поетапно да спира добива от полетата, които разработва в иракски Кюрдистан, след като в края на миналата седмица Багдад разпореди спирането на износа от този регион по тръби през Турция, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Багдад спечели арбитражно дело за износа на петрол от полуавтономните северни кюрдски области на страната. Според съдебното решение Турция е нарушила споразумението, разрешаващо на местните власти в иракски Кюрдистан да изнасят петрол през пристанище Джейхан.

Веднага след излизането на съдебното решение Турция спря да помпа иракски петрол по тръбата, с което изложи на риск производството на региона като цяло, посочва Ройтерс.

Русия: Петролът, засегнат от западното ембарго, е пренасочен към други страни

Норвежката компания продължи отначало да добива петрол и да го складира в местни резервоари, но техният капацитет е за само няколко дни производство и вече е запълнен, посочват от Де Ен О. Полетата Тауке и Пешкабир, разработвани от компанията, са с капацитет от 107 000 барела дневно, или четвърт от всички добиви в иракски Кюрдистан.

По тръбата от иракски Кюрдистан до Джейхан дневно преминаваха около 400 000 барела петрол от региона и още 70 000 от други иракски райони, посочват от Де Ен О.

Последвайте канала на

Калина Христова
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини