Министър Пулев посети стъкларските заводи в Търговище

  • 27 март 2023 17:05

  • 1660
  • 4
Министър Пулев посети стъкларските заводи в Търговище
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския посети заводите за стъкло край Търговище на турската група „Шишеджам“ по време на визитата си в града, съобщиха от пресцентъра на МИР.

Той разгледа производствената база за автомобилни стъкла, завода за домакински изделия от стъкло и фабриката за плоско стъкло. В момента там работят над 3000 служители. С ръководството бяха обсъдени бъдещите инвестиционни намерения на компанията в България. „Вие сте ключов инвеститор в страната, много хора от областта разчитат на вас. Работим в тясно сътрудничество с местната власт и ще ви подкрепяме“, заяви Пулев по време на срещата. 

Министър Пулев във Враца: От 3 млн. лв. до 40 млн. лв. ще дава МИР за индустриални зони и паркове

Министърът подчерта, че в продължение на месеци с екипа си е обиколил цялата държава по време на мобилните си приемни. „Тези срещи са с цел да бъдем близо до инвеститорите, да се срещаме с местния бизнес по райони, както и да представяме възможностите за фирми за подкрепа по Плана за възстановяване, структурните фондове на ЕС и насърчителните мерки по ЗНИ“, подчерта той.

„Турция е приоритетен инвеститор за нашата държава. Стокообменът е рекорден от над 7,3 млрд. лв. през 2022 г. Ще се радваме да продължите да инвестирате в България“, каза още Пулев и напомни, че преди дни в Бургас се проведе българо-турски бизнес форум. Той беше организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия към Министерство на иновациите и растежа (МИР). В него участваха посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок и представители на над 320 компании от двете страни. 

Припомняме, че в края на февруари министър Пулев връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на „Пашабахче България“ ЕАД. Той е за инвестиционния проект „Автоматизация и иновация на съществуващо предприятие“, който ще се реализира в Търговище. Размерът на инвестицията възлиза на 28,5 млн. лв. Сертификатът е издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. В проекта е предвидено въвеждането на ново технологично оборудване за оптимизиране на работния процес във вече съществуващия завод. Планираната модернизация ще доведе до увеличаване на капацитета на предприятието, разрастване на продуктовата гама. Планира се да бъдат изградени соларни панели, които да се ползват за захранване на собствени нужди. Като насърчителна мярка по проекта компанията ще получи подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура. 

„Пашабахче България“ ЕАД е лидер в производството на домакинско стъкло. Компанията достига до 150 хил. тона производствен капацитет на година, като произведените в завода стъклени изделия за дома се изнасят на три континента – Европа, Америка и Северна Африка. Компанията е част от групата „Шишеджам“, която е лидер в производството на всички основни видове стъкло.

Филип Епитропов
1660 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НЕ КУПУВАЙТЕ

2023.03.27 | 20:44

4
ПЛОСКО СТЪКЛО ОТ ТИЯ! youtube. com/ watch?v=Zf1O0qoXN1Y
Г О В НАРИ

2023.03.27 | 20:40

3
НА КАКВО ТОЧНО СЕ РАДВАТЕ?! ЧЕ ПРАВИТЕ ДЪМПИНГ НА ЕВРОПА, А СТЕ ПРОТЕГНАЛИ ПРОСЕШКАТА ЛА ПИ ЧКА :)
КАЗАХ

2023.03.27 | 20:38

2
ВСИЧКИ ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ КЕ НЕФА!
ТУРЦИТЕ

2023.03.27 | 20:36

1
ИЗНАСЯТ ЗА ЕВРОПА БЕЗ МИТА, А ТИЯ ПУ МИЯРИ ВЪРТЯТ ОПАШКИТЕ :)

Добави коментар

Водещи новини