Спадът на печалбите на китайските промишлени компании продължава

  • 27 март 2023 15:40

  • 248
  • 0
Спадът на печалбите на китайските промишлени компании продължава
© Pixabay

Икономиката на Китай ще поддържа "определено ниво" на растеж, при което ще бъде ускорен преходът на страната към по-качествен икономически растеж. Това заяви новият премиер на азиатската държава Ли Цян пред чуждестранни представители, участващи в Китайския форум за развитие в Пекин, съобщиха местните държавни медии, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. 

На този фон спадът на печалбите на китайските промишлени компании се задълбочава през първите два месеца на 2023 г., показват най-новите официални стастически данни.

Рязкото намаляване на печалбите, с  22,9 на сто, през януари и февруари е знак за неблагоприятно начало на годината за китайската индустрия като цяло. То е предхождано от намаляване с 4,0 на сто на печалбите, които тя е генерирала през миналата година.

Сред основните причини за тази тенденция са недостатъчното търсене на продукцията и високите производствени цени на фона на опитите на втората по големина икономика в света изцяло да се отърси от ефектите на пандемията от коронавирус. 

ЕС се подготвя за предизвикателствата на енергийния преход, но изостава от САЩ и Китай

Десислава Станева
248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини