Инфлацията се забавя, но основната остава без промяна

  • 27 март 2023 14:52

  • 219
  • 0
Инфлацията се забавя, но основната остава без промяна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел заяви, че макар и инфлацията на потребителските цени в еврозоната да е започнала да се забавя, основната инфлация, показател, изключващ сезонно колебливите цени, остава стабилна, предаде БТА, цитирайки ДПА.

По време на презентация, изнесена вчера пред Чикагската конференция за глобалната икономика и финансовата стабилност, Шнабел е заявила още, че финансовите сътресения в икономиката на еврото имат забележими ефекти върху пазарите, но засега главно върху финансовите фирми.

По-рано през месеца ЕЦБ повиши лихвените си проценти с 50 базисни пункта. Банката обаче не предостави никакви бъдещи насоки относно задаващите се промени на лихвените проценти.

ЕЦБ е готова за "втората половина на нормализиране" на паричната си политика

Шнабел предупреди, че е възможна рязка промяна на очакванията за лихвените проценти, като следствие от устойчивата инфлация и финансовата нестабилност в икономиката.

Забавянето на инфлацията продължава, докато енергийните цени спадат бързо. Междувременно инфлацията при хранителните продукти и при услугите все още се увеличава, алармира Шнабел.

Тя обаче обърна внимание и на силния пазар на труда и бързия растеж на заплатите. "По-високите лихвени проценти по банковите заеми в крайна сметка се превръщат в по-нисък ръст на заемите", обясни тя.

Десислава Станева
219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини