Германските компании търсят служители с дигитални умения

  • 23 март 2023 14:41

  • 242
  • 0
Германските компании търсят служители с дигитални умения
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Германските компаниите проявяват особен интерес към служители с дигитални умения, се посочва в анализ на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo) на 1,8 милиона онлайн обяви за работа в Мюнхен и Горна Бавария през периода от 2019 г. до средата на 2022 г. В 70 на сто от разгледаните обяви се изискват дигитални умения,предаде БТА.

"В допълнение към специализираните познания е все по-важно за служителите да имат умения, които им позволяват да се приспособят към технологичните промени", заяви Оливер Фалк, директор на Центъра за промишлена организация и нови технологии към "Ифо".

Германия засега избегна рецесията, но опасности все още има, посочват експерти

"Kомпаниите искат да видят най-вече дигитални способности, умения за разрешаване на проблеми и гъвкавост, които са полезни за различни работни задачи", каза Фалк. "Когато става дума за дигитални умения се има предвид не само обикновеното им прилагане, но и способността да се анализират огромни обеми данни или да се работи в облак, които придобиват все по-голямо значение", според него.

"Очаквано, услугите в информационните технологии и телекомуникациите са начело в рейтингите за тези технически видове дигитални умения, но автомобилостроителите и производителите на машини и оборудване също са начело в класацията", добави Фалк. Той е съавтор на проучване на "Ифо" за уменията и експертния опит в модерния работен свят.

Калина Христова
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини