Изследват вносните яйца от Украйна за радиоактивност и тежки метали

  • 23 март 2023 14:14

  • 1098
  • 2
Изследват вносните яйца от Украйна за радиоактивност и тежки метали
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела проби от яйца, внос от Украйна, за лабораторно изпитване. Яйцата се изследват за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати, а окончателните резутати ще бъдат готови на 24 март, съобщиха от агенцията.

От там предприели изследванията заради повишения интерес по отношение вноса в България на яйца от трети държави, уточняват от БАБХ.

2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

И допълват, че яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ, както и че складовете на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол.

От БАБХ информират, че през периода 09 - 19.03.2023 година в България са внесени общо 2 608 200 броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия.

Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС, се казва в официлано съобщение на БАБХ.

Яйцата са постъпили в одобрени от агенцията складове на територията на страната. Всички яйца носят на черупката си съответния код доказваш произхода им.

От агенцията припомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1098 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.23 | 21:58

2
Взичко внос от уСрайна да си го ядът от ПП и ДБ и техните подръжници да ви е..ба майката продажна....МЪРШИИИИ. В България кокошките ли не виреят бре?
Казвам:

2023.03.23 | 14:54

1
2.5 млн радиоактивни яйца в БГ. А какво ще стане когато британците им изпратят урановите снаряди?

Добави коментар

Водещи новини