Очертава се трудно лято! Колите под наем поскъпват

  • 21 март 2023 10:58

  • 403
  • 1
Очертава се трудно лято! Колите под наем поскъпват
© Pixabay

Очертава се трудно лято за тези, които планират да наемат автомобил в чужбина. Те ще трябва да платят почти 60 на сто повече, отколкото преди пандемията от коронавирус, пояснява БТА. 

Това сочат данните от проучване, проведено от специализирания британски онлайн портал iCarhireinsurance.com за застраховки на клиенти, които наемат коли под наем. 

Онлайн порталът разглежда условията за наемане на автомобил, които предлагат шест от водещите компании в сектора - "Сикст" (Sixt), "Херц" (Hertz), "Авис" (Avis), "Бъджет" (Budget), "Ентърпрайз" (Enterprise) and "Юръпкар" (Europcar), в шест популярни дестинации за летен туризъм в Европа - Барселона (Испания), остров Крит (Гърция), Дубровник (Хърватия), Даламан (Турция), Ница (Южна Франция) и град Фару, административен център на популярния туристически регион Алгарве в Португалия. 

Оказва се, че цените на автомобилите под наем в тези популярни сред туристите места продължават да нарастват и достигат до средно по около 640 евро за седмица през това лято или с 58 на сто повече в сравнение с летния сезон на предпандемичната 2019 г., когато средната седмична стойност на услугата бе около 404 евро, пише британското издание "Гардиън". 

Например, ако желаете да наемете автомобил в района на турския курортен град Даламан за първата седмица на август, ще трябва да платите средно по около 522 евро, което е с над 50 на сто повече в сравнение с миналата година, по данни на iCarhireinsurance.com.

Цените са още по-солени, ако решите да наемете кола в Барселона в разгара на лятото. Наемът там на автомобил от средния клас, като "Фолксваген Голф" (Volkswagen Golf) или "Пежо 308" (Peugeot 308), ще струва около 668 евро за периода между 29 юли и 5 август, изчисляват експерти към специализираното онлайн издание. По същото време на миналата година това щеше да ви излезе близо 544 евро, а през 2019 г. - само около 292 евро.

Защо скачат цените на колите под наем?

Цените на автомобилите под наем се повишиха през 2022 г., след като по време на пандемията компаниите продадоха значителна част от автопарковете си, тъй като търсенето се срина. Когато интересът на потребителите отново се повиши след отмяната на повечето ограничения, наложени по време на кризата около КОВИД-19, се оказа, че фирмите за коли под наем изпитват затруднения да възстановят изцяло автопарка на фона на забавените доставки на нови автомобили поради глобалния недостиг на полупроводници. Поради това някои от компаниите в сектора са принудени да купуват новите си коли на по-високи цени и съответно повишават стойността на услугата, която предоставят. 

Средната седмична цена от около 640 евро за кола под наем през август тази година е с 58 на сто по-висока от стойността на услугата (около 404 евро) преди избухването на пандемията, отбелязва в. "Гардиън". 

Все пак в някои от най-популярните туристически дестинации е възможно да наемате кола за през това лято и на по-ниска цена в сравнение със същия период на миналата година, например на гръцкия остров Крит или в Дубровник в Хърватия. Като цяло обаче се очертава автомобилите под наем да са по-скъпи през предстоящия ваканционен период. 

Направете резервация за автомобил под наем колкото можете по-бързо

Експертите от iCarhireinsurance.com съветват туристите да резервират коли под наем колкото може по-рано, за да си гарантират възможно по-добра цена. Според тях, ако през февруари миналата година резервацията за седмичен наем на кола в Барселона за миналото лято е възлизала на близо 544 евро, то през май 2022 г. същата поръчка вече е струвала почти 690 евро. 

"Ако търсенето (на автомобили под наем - бел. ред.) отново надхвърли предлагането, както това се случи през миналото лято, то цените може отново да скочат с приближаването на летните месеци, които са пикови за сектора. Поради това си струва да резервирате автомобил под наем възможно най-скоро. Още повече, че много компании предлагат възможността за безплатно анулиране на резервацията в срок до 48 часа преди да вземете колата, така че ще можете да я промените, ако цените паднат", отбелязва Ернесто Суаерс, главен изпълнителен директор на iCarhireinsurance.com.

"Сикст" купува 100 000 китайски електрически коли, за да ги отдава под наем

Германската компания за автомобили под наем "Сикст" обяви миналия октомври, че през следващите години ще купи около 100 000 електрически коли от китайската автомобилостроителна компания Би Уай Ди (съкратено от "Build Your Dreams" или "Изградете вашите мечти" - бел. ред.), предаде ДПА.

Първоначално електрическите превозни средства ще бъдат предлагани на клиенти на компанията в Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания.

Китайската компания Би Уай Ди, която е един от най-големите производители на електрически автомобили в света, тепърва започва да навлиза на германския пазар, отбелязва ДПА.  

Последвайте канала на

Десислава Станева
403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
еврогейския

2023.03.21 | 11:07

1
еврогейския съюз изпада в рецесия. невиждана инфлация,а в мозъците им само снаряди и танкове

Добави коментар

Водещи новини