Мехмед Дикме посочи кога да очакваме "драстично намаление" на основни продукти

  • 20 март 2023 17:47

  • 2881
  • 4
Мехмед Дикме посочи кога да очакваме "драстично намаление" на основни продукти
© Кадър: Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Получаваме огромни субсидии от ЕС за земеделския сектор, но властта не ги изразходва по предназначение. В последните години зеленчукопроизводството беше игнорирано, особено оранжерийното. Това каза в интервю за Nova News бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

По думите му нивото на политиците ни е такова, че решенията им не са на база обективни анализи за състоянието на отрасъла.

България от десетки години внася говеждо месо, а имаме огромен потенциал в свиневъдството и птицевъдството. Държавата е абдикирала, трябваше да предостави по-добро субсидиране за производството на месо. ЕК ни дава пари за субсидиране на земеделието и в същото време няма хора, които да направят програмите, за да се стимулира потреблението на месо у нас, коментира Дикме.

Бившият земеделски министър прогнозира, че цените на агнешкото и яйцата ще достигнат своя пик около Великден, но след това ще настъпи "драстично намаление", особено при млечните продукти.

Ядем картофи от Египет и яйца от Румъния

Относно идеята за въвеждане на таван на надценките Мехмед Дикме подчерта, че "не е работа на държавата да ограничава цените".

Държавата трябва да стимулира производството, да създава конкурентна среда и да следи да няма картели. Не е нейна работа да слага таван на надценките в условията на пазарна икономика, заяви той.

В заключение Дикме изрази недоумението си защо продължаваме да внасяме пшеница от Украйна, при положение че хамбарите ни са препълнени със зърно.

Владимир Василев
2881 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.20 | 21:28

4
Намаление???? Днес хляба е с увеличение 0,25 ст в Билла!!!

2023.03.20 | 21:11

3
На куково лято

2023.03.20 | 20:06

2
Тоя дикме ли е, текме ли е, не го знам, но няма право да се изказва.
????!!!

2023.03.20 | 19:35

1
"Другарю"Дикме,а ЩО е ТО "дпс"????

Добави коментар

Водещи новини