Световното търсене на петрол през 2023 г. ще се увеличи до 102 млн. барела дневно, потвърди МАЕ

  • 15 март 2023 15:41

  • 158
  • 1
Световното търсене на петрол през 2023 г. ще се увеличи до 102 млн. барела дневно, потвърди МАЕ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Международната агенция по енергията (МАЕ) е запазила прогнозите си за растежа на световното търсене на петрол през 2023 година с 2 милиона барела на ден до рекордните 102 милиона барела на ден. Това се посочва в доклад на базираната в Париж агенция, публикуван днес и цитиран от ТАСС.

Възстановяването е подпомогнато от увеличения брой пътувания и превози със самолет и растежа на търсенето в Китай след края на локдауните, според доклада на МАЕ.

На световния пазар на петрол през първата половина на 2023 г. ще има излишък въпреки съкращаването добива в Русия през март, сочи докладът.

Според прогнозите на агенцията натрупването на запаси ще отслаби напрежението, въпреки че пазарът ще се сблъска с дефицит през втората половина на годината, когато се очаква Китай да доведе световното търсене на петрол до рекордно равнище.

През първото тримесечие увеличението на търсенето ще е 710 000 барела на ден, а към края на годината, през четвъртото тримесечие, ще нарасне до 2,6 милиона барела дневно, се посочва  в доклада. През четвъртото тримесечие на 2022 г. показателят се  е понижил с 80 000 барела дневно. 

Световното предлагане на петрол през 2023 година ще се повиши с 1,6 милиона барела дневно за сметка на страни, които не са част от Организацията на страните производителки на петрол  и нейните партньори (ОПЕК+), отбелязва МАЕ.

Петролът на ОПЕК падна под 79 долара

Според прогнозите на агенцията страните извън ОПЕК+, ще осигурят достатъчен растеж на добива за удовлетворяване на търсенето през първата половина на 2023 г., но то няма да стига през втората половина на годината, когато сезонните тенденции и възстановяването на китайската икономика ще доведат до повишение на търсенето до рекордни равнища.

Световните запаси на петрол през януари са се увеличили с 52,9 милиона барела. МАЕ уточнява, че запасите от петрол на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през януари са нараснали с 54,8 милиона барела до 2,85 милиарда барела, което е четири пъти на средното равнище за пет години. Запасите на страните извън ОИСР  са се повишили с 13 милиона барела дневно, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
158 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ама как познават?

2023.03.15 | 16:09

1
Фърлят боб, гледат на пилешки кокали или гадаят на кафе?

Добави коментар

Водещи новини