Драстично поскъпване на бебешките пелени и храни

  • 14 март 2023 20:51

  • 1238
  • 5
Драстично поскъпване на бебешките пелени и храни
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Родители алармират за драстично поскъпване на бебешките храни.

Търговци казват - скок има. Като през последната година той следва тенденцията при поскъпването и на останалите продукти. Припомням, че детските стоки са с намалена ДДС ставка, което според експерти, е успяло да компенсира допълнително поскъпване.

Ивелина - майка на 5-месечни близнаци, изчислява, че адаптираното мляко е поскъпнало с около 20 на сто.

През тази година може да стигнем до 5-6% инфлация

„Беше 33 лева, в момента го купих на 39 и нещо. 6 лева на една кутия е ужасно много, особено когато една кутия я изразходваме за 4 дни. Ако един възрастен може да си купи извара, вместо сирене, на това бебе, а в случая две - няма как да им предложа нещо друго“, коментира жената пред БТВ.

Търговците признават - поскъпване има. Но очакват пазарът да се укроти.

„При детските продукти е особено малка надценката. Това е традиционно за този пазар. На пюретата ни е 12-13 процента. Проблемът е, че ние непрекъснато получаваме мейли, че ни вдигат цените. И на нас като ни ги вдигнат - и ние ги вдигаме на клиента“, коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

От Асоциацията на търговците на детски стоки отчитат повишение на бебешките и детските храни - с около 20 на сто. При пелените скокът е с близо 30%.

„Информацията, която достига до нас вносителите е, че промяната се дължи изцяло на повишение на производствените разходи както на суровини, така и за енергия, транспорт и други“, посочват търговците.

От бранша казват, че 9-процентното ДДС задържа поскъпването. Агенцията за приходите изчислява, че от това за година хазната губи над 9 милиона.

„Ако целта на намаляване на ДДС е да се подпомогне крайния потребител, не може да се разчита изцяло на добрата съвест, а да има лек натиск от държавата, която да каже, че по-ниското ДДС е да се постигнат по-ниски крайни цени за потребителите“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Детските храни са сред стоките, чиято надценка ще се контролира, заявиха от кабинета на вицепремиера Христо Алексиев.

Междувременно - наша проверка в хипермаркет от една и съща верига показа - някои детски храни в Германия са по-евтини, но сравними с тези у нас. При някои се отчита значителна разлика, на фона на чувствително по-високата средна заплата във федералната република.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1238 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.15 | 06:13

5
Единствено в Русия няма инфлация и повишение на цените. Всичко което се случва съсипва само Европа Войната е срещу нея.
PaulaFox

2023.03.15 | 00:27

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Теодор Атанасов

2023.03.15 | 00:27

3
ha-ha

2023.03.15 | 00:17

2
Ще решаваме демографската катастрофа ??? хахаха !!!

2023.03.15 | 00:15

1
Еврозона , а ! Шенген , а ! Демокрация и евроразвитие , а ! Евродоходи , а ! Гласувайте за Тиквогерберите , за пппедеругите на калъп с бойкикевците , ако сте идиоти !

Добави коментар

Водещи новини