Пролетно обновяване на дома: Защо е важно да имате чек-лист на задачите?

  • 15 март 2023 09:35

  • 5057
  • 0
Пролетно обновяване на дома: Защо е важно да имате чек-лист на задачите?
©

Пролетта е вече на прага ни, а с нейното идване започваме да правим планове за пролетно почистване на дома. Представяме си как би било по-добре да подредим дневната, какво ново да внесем и как да разнообразим интериора. През този сезон някои от тенденциите се затвърждават, а други сега навлизат, което ни вдъхновява към промени, пък било то и козметични.

За да се уверим, че няма да изразходваме твърде много пари и време, е добре да имаме списък на задачите, които планираме да изпълним тази пролет. Чек-листът е много полезен инструмент за тези, които обичат да имат всичко под контрол. Затова Ви предлагаме да съставите своя чек-лист за пролетното обновяване на дома, като в този материал ще Ви дадем 3 причини защо той е толкова важен.

Как да съставите списък и да спестите време и пари при покупките на мебели и декорация

Добре е да започнете с най-крупните разходи и съответно задачите, за които е редно да се отдели повече време и внимание. Това са всички неща, които трябва да се купят и разбира се тук не говорим за препарати и други помощници в пролетното почистване, а за мебелите и декорацията, които искате да подмените с нови. 

Започнете с общата концепция, идеята за това какво искате да промените - може би е време да подмените матрака, който е вече неудобен или пък скрина в спалнята, за да отвори повече място за съхранение. Потърсете възможности за изгодно пазаруване и направете подробен списък на всички предстоящи покупки, според планирания бюджет.

Как помага чек-листа тук?

Ако предварително сте подготвили този списък, той ще Ви помогне много за събирането на необходимата информация за продуктите, отзиви от доволни потребители и други. По този начин ще спестите доста от времето си, ще сте наясно с предстоящите разходи и не на последно място, ще си гарантирате доброто настроение, което иначе има възможност да се помрачи от непредвидени усложнения.

Също така не е за пренебрегване факта, че за някои от промените ще Ви е нужна помощта на специалист - за монтиране на мебели, боядисване и други допълнителни дейност. Списъкът ще Ви даде възможност да предвидите и това.

Как да избегнете спорове при домашни ремонти: Разпределение на отговорностите и включване на децата в процеса

Неяснотата в разпределението на отговорностите за домашните ремонти често е причина за спорове между членовете на домакинството. Например, при избора на новите завеси, спално бельо или пък килим, е редно да се захванат дамите, без да се засяга силният пол, но е общоприето, че домакинята създава уюта и стила в дома. За по-крупните промени, да речем подмяната на шкафовете в кухнята или пък монтирането на мечтания шкаф над пералнята, ще трябва да се потърси мнението на специалист, който ще извърши ремонта. Ще са нужни размери, скици, разни изчисления и други подготвителни дейности, с които е най-разумно да се заемат господата. 

Освен това, децата могат да бъдат полезни с идеи за декорация и обзавеждане на стаите. Детската е техният свят и колкото по-близък до представите им е той, толкова по-щастливи ще са от времето прекарано в тази стая. Вслушайте се в техните желания и впишете всичко в списъка, за да направите дома по-приятен и уютен за всички членове на семейството.

Как помага чек-листа тук?

Когато всеки разполага с конкретен списък на неговите задачи и отговорности по пролетното обновяване на дома, няма да има нужда от повторни дискусии и напомняния.  Всеки член на семейството може да избере кога и как да се заеме със своите задачи и не зависи от другите. Също така, този подход Ви позволява да направите и децата съпричастни в нещо отговорно, което ще се отрази чудесно на формирането на полезните навици у тях.

Как да организирате почистването и обновяването на дома по зони

Ако търсите ефективен начин за почистване и обновяване на дома си, трябва да започнете с планиране на всяка зона по отделно. В книгите, посветени на почистването, често се споменават така наречените “горещи зони”. Това са местата в апартамента, които най-бързо се амортизират - мивката в кухнята, портмантото в коридора, бюрото и т.н. Обикновено те се подменят спонтанно, когато неудобството и повредите станат очевидни и вече не Ви харесват изобщо.

За да бъдете организирани и систематични започнете първо с важните стаи. Започнете със спалнята, после преминете към всекидневната, детската и така накрая оставете коридора. Логично е той да се зацапа най-много, докато извършвате дейностите по другите помещения - често  ще се преминава от там и може да се замърси допълнително.

Как помага чек-листа тук?

Списъкът ще помогне да съставите правилен график на задачите по зони, като по този начин ще се фокусирате върху всяка една от тях с нужното внимание и ще заделите необходимото време. Няма да пропуснете нищо и в резултат на това, набелязаната зона ще бъде завършена напълно преди да се премине към следващата.

Така! Вече сте готови да преминете към съставяне на Вашият чек-лист и първата стъпка е събирането на полезна информация, избор на мебели и декорация, както и зареждането с идеи и вдъхновения. Това е лесно! Мебели Виденов са събрали всичко, което може да Ви потрябва, на едно място. В тяхната продуктова гама ще откриете чудесни предложения за спалнята, кухнята и детската, както и разкошен текстил и декоративни елементи, с които да оформите стилен и богат интериор на всяко помещение в дома си.

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
5057 0

Свързани новини

Водещи новини