Германската безработица е останала стабилна през февруари

  • 01 март 2023 12:30

  • 200
  • 0
Германската безработица е останала стабилна през февруари
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Равнището на безработицата в Германия е останало стабилно през февруари за седми пореден месец въпреки икономическите трудности, свързани с енергийната криза и включването на украинските бежанци в пазара на труда. Това се посочва в официалните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. 

Коригираната спрямо сезонните промени безработица е била 5,5 на сто, което е стабилно ниво от август 2022 г., се посочва в комюнике на Федералната агенция по заетостта.

На месечна основа броят на безработните в коригирани данни е нараснал с 2000 души спрямо спад от 11 000 служители през януари, уточнява агенцията. 

В брутни данни показателят е скочил с 4000 души, за да достигне 2,62 милиона души. Това е малко над 192 000 души повече, отколкото преди година, когато избухна войната в Украйна. Оттогава 1,18 милиона украинци са намерили убежище в Германия, от които 774 000 на възраст между 15 и 65 години.

Като цяло 480 00 украинци са били вписани в Германската агенция по заетостта в края на февруари. 

"Ако не се взимат предвид украинските бежанци, то броят на безработните щеше да е нараснал незначително на годишна основа", според федералната агенция.

Безработицата, която се е установила на равнище 5 на сто от началото на 2022 г., е скочила от юни, тъй като украинските бежанци са наводнили пазара на труда.

От август миналата година се е стабилизирала на 5, 5 на сто.

"Като цяло трудовият пазар е останал стабилен въпреки напрегнатата икономическа ситуация", заяви председателят на Германската агенция по заетостта Андреа Налес, цитирана в комюникето.

Германската икономика се сблъсква от няколко месеца с повишени разходи за електроенергия за промишлеността си заради войната в Украйна и високата инфлация.

Страната обаче устоява по-добре, отколкото се очакваше, на отрицателните последици от руската инвазия в Украйна.

През третото тримесечие на 2022 г. близо 3,5 милиона граждани на ЕС са напуснали работа

Германското правителство предвижда растеж от 0,2 на сто за 2023 г., след като прогнозира спад на брутния вътрешен продукт миналата есен.

Това се дължи на усилията, които Берлин полага, за да се снабди с втечнен природен газ, довели до спад на пазарните цени, на държавните субсидии и относителното подобрение на веригите за доставки. 

Основното предизвикателство в дългосрочен план за пазара на труда остава липсата на работна сила: в коригирани спрямо сезонните колебания данни броят на свободните работни места се е увеличил през януари с 14 000 служители на месечна основа – до 778 000.

Последвайте канала на

Калина Христова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини