"Тойота" обяви най-голямото увеличение на заплатите на служителите си от 20 г.

  • 22 февруари 2023 13:05

  • 770
  • 0
"Тойота" обяви най-голямото увеличение на заплатите на служителите си от 20 г.
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Японският автомобилостроител "Тойота" (Toyota Motor) обяви, че ще приеме искането на профсъюзите за най-голямото увеличение на основната заплата на служителите от 20 години насам, което ще обхване и бонусите в момент, в който Япония засилва призивите към бизнеса да увеличи заплатите.

Като един от най-големите работодатели в Япония, "Тойота" отдавна е с водеща роля при провеждащите се трудови преговори, които са в разгара си в големите компании. Очаква се много от тях да приключат бързо, тъй като правителството се стреми към надмощие над инфлацията с увеличения на заплатите, което да облекчи тежестта върху потребителите.

Бъдещият президент на автомобилния производител Коджи Сато каза, че решението да се приемат изцяло исканията на синдиката на първия кръг от преговорите е предназначено не само за работещите за най-големия производител на автомобили в света, но "също за индустрията като цяло и с надеждата, че ще доведе до откровени дискусии между служителите и ръководството във всяка компания".

Няколко часа след съобщението на "Тойота" от "Хонда" (Honda Motor) заяви, че е постигнато  съгласие със синдикатите за 5 на сто увеличение на заплатите. Увеличението на средната месечна основна заплата с 12 500 йени (92,70 долара) в "Хонда" е най-големият скок поне от 1990 г.

"Тойота" и профсъюзната федерация, представляваща 357 000 работници от групата, посочиха, че увеличението на основното заплащане е най-голямото от две десетилетия, въпреки че и двете страни в преговорите отказаха да предоставят процентно увеличение.

При инфлация от около 4 на сто, най-високото ниво от 40 години, след десетилетия на дефлация бизнесът в Япония е под по-голям натиск от всякога да повиши заплатите, за да съживи потреблението.

"Тойота" лидер по продажби на световния автомобилен пазар за трета поредна година

От "Тойота" посочиха, че увеличението на заплатите ще важи и за работниците на непълно работно време и старшите договорно наети служители и се е съгласила с искането на синдиката за еднократни бонуси на стойност 6,7 месечни заплати.

Такааки Сакагами, заместник-генерален секретар на Федерацията на синдикатите на всички работници в Toyota, каза, че синдикатът е доволен, че е успял бързо да постигне сделка с компанията.

Споразумението за заплащането идва след като премиерът на Япония Фумио Кишида засили призивите към бизнес лидерите да ускорят увеличаването на заплатите, предупреждавайки за връщане към стагфлация (липса на икономически растеж и ръст на заплатите на фона на растяща инфлация, бел. ред.) , ако увеличението на заплатите не успее да постигне бързото нарастване на цените.

"Фаст Ритейлинг" (Fast Retailing), която притежава гиганта за облекло "Уникло" (Uniqlo), миналия месец заяви, че ще повиши заплащането с до 40 на сто, подхранвайки очакванията, че големите производители ще предложат повече при преговорите за годишните заплати със синдикатите тази пролет.

Производителят на видеоигри "Нинтендо" (Nintendo) заяви по-рано този месец, че планира да повиши основното заплащане на работниците с 10 на сто, въпреки че намали прогнозата си за печалбата за цялата година, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини