Договор за доставка на суров петрол подписаха петролни компании от Гърция и Египет

  • 16 февруари 2023 14:32

  • 211
  • 0
Договор за доставка на суров петрол подписаха петролни компании от Гърция и Египет
©
Слушай новината Слушай новината

Договор за доставка на суров петрол подписаха в Кайро най-голямата гръцка енергийна компания в Южна и Източна Европа - "Хеленик енерджи" (HELLENiQ ENERGY), и националната петролна компания на Египет, предаде агенция АНА-МПА.

Споразумението беше подписано вчера от главния изпълнителен директор на гръцкото петролно дружество Андреас Сиамисис и председателя на египетското петролно дружество Алаа ел Батал в присъствието на министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарик ел Мола. Това стана в рамките на египетския енергиен форум - EGYPS, организиран от Арабска република Египет с участие на няколко енергийни компании от региона.

Коментирайки споразумението, което разширява и укрепва отношенията на гръцкото дружество с египетското, Сиамисис заяви, че независимо от факта, че фокусът е върху по-чистите енергийни източници, нефтените продукти продължават да бъдат най-голямата дейност на дружеството, като същевременно остава приоритет осигуряването на алтернативни източници на доставки на суров петрол за гръцкия пазар в условията на голяма пазарна нестабилност. 

Петролът поскъпна

Египетският енергиен форум се организира всяка година в Кайро под егидата на президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и е най-големият за нефт, газ и енергия в Египет, Северна Африка и Средиземно море. Тази година форумът привлече повече от 32 000 участници, а професионалистите от бранша и ръководителите на предприятия разгледаха стратегическите приоритети в региона, пише гръцкият сайт „бизнес нюз“. 

Калина Христова
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини