Израел за първи път изнесе суров петрол

  • 14 февруари 2023 14:34

  • 474
  • 0
Израел за първи път изнесе суров петрол
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израел стана за първи път износител на петрол. Според "Файненшъл таймс" първата пратка суров петрол за износ е била натоварена в понеделник от израелското петролно находище Кариш.

Находището Кариш отдавна е обект на териториален спор между Израел и Ливан, тъй като се намира директно на морската граница между двете страни. Едва през октомври 2022 г. израелското правителство, подкрепено от САЩ, сключва договор за морска граница с Ливан, в който Кариш остава за Израел, а съседното находище Кана - за Ливан.

Петролът на ОПЕК премина границата от 84 долара

Израел предприе допълнителни мерки за сигурност при изпращането на първия си износ на петрол. В понеделник танкерът, който е взел петрол от находището, е изключил системите си за проследяване, така че по-нататъшният му маршрут не може да бъде проследен. Танкерът е придружаван и от противопожарен кораб. Не е известно кой е купувач на израелския петрол.

Израелското находище се разработва от края на миналата година от гръцката Energean, а френската TotalEnergies трябва да започне да добива нефт от ливанското находище по-късно тази година.

Калина Христова
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини