Шведската централна банка повиши водещата си лихва до 3 на сто

  • 09 февруари 2023 13:23

  • 222
  • 1
Шведската централна банка повиши водещата си лихва до 3 на сто
©
Слушай новината Слушай новината

Шведската централна банка обяви днес ново повишение на основната си лихва от 2,5 на сто до 3 на сто, което е най-високото равнище от края на 2008 г., предаде Франс прес.

"Основната лихва вероятно ще се вдигне отново през пролетта в условията на все още твърде висока инфлация, която ще продължи да нараства“, подчерта банката в комюнике.

През декември инфлацията е достигнала 30-годишен максимум от 12,3 на сто.

"Дори ако се изключат цените на електроенергията, инфлацията е висока и продължава да се повишава", обяви централната банка, чиято цел е инфлацията да не надвишава 2 на сто.

Въпреки че стартира обратно изкупуване на активи през последните години, за да възроди икономиката, паричната институция ще започне през април да прави обратното, продавайки държавни облигации.

Шведската икономика вече претърпя сериозен спад през четвъртото тримесечие с неочаквано понижение на брутния вътрешен продукт с 0,6 на сто и сериозно обезценяване на шведската крона спрямо основните валути.

Инфлацията в еврозоната тръгна надолу

За 2023 г. Шведската централна банка предвижда рецесия с 1,1 на сто, некоригирана инфлация от 8,6 на сто и повишаване на безработицата.

Подобно на много централни банки в света и Шведската централна банка вдигна драстично лихвата си от миналата година. През април 2022 г. тя беше нулева.

В страна, в която много от ипотечните заеми се индексират спрямо лихвата, рязкото покачване има сериозни последствия върху домакинствата и поражда опасения за спад на пазара на недвижими имоти след десетилетие на покачване.

Калина Христова
222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.09 | 13:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини