България, Франция и още седем страни-членки искат от ЕК водорода, получен от ядрена енергия, да бъде обявен за "зелен"

  • 03 февруари 2023 22:36

  • 9398
  • 2
България, Франция и още седем страни-членки искат от ЕК водорода, получен от ядрена енергия, да бъде обявен за "зелен"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Франция води кампания за това Европейският съюз да припознае водорода, произведен благодарение на ядрена енергия, като част от своите правила за възобновяема енергия, но някои страни членки се противопоставят на идеята, опасявайки се, че тя може да подкопае усилията за бързото увеличаване на слънчевата и вятърната енергия, съобщи БТА, позовавайки се на писмо от правителствата на девет страни от ЕС до Европейската комисия, до което агенцията е получила достъп.

Министри от Франция, Полша, Чехия, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Унгария и България са призовали Европейската комисия да отвори за преразглеждане целите на ЕС за възобновяема енергия, за да бъде включена като такава и водорода, произведен с помощта на ядрена енергия.

Увеличаването на производството на водород, при което не се отделят вредни емисии, е от ключово значение за плановете на Брюксел за намаляване на отделяния въглероден диоксид от индустрии като производството на торове и стомана.

Росен Христов в Баку: Инвестициите в газова инфраструктура са инвестиция за зелено бъдеще

Повечето от водорода, използван сега в европейските икономики, се произвежда от въглища и газ. Водородът може да се произвежда и чрез електричество, така че ЕС иска да определи секторни цели за водород, произведен от възобновяема електроенергия.

В писмото, което деветте държави заедно адресират до ЕК, пише, че трябва да бъде включена ядрената енергия, която е нисковъглеродна, но не е възобновяема, към новите правила за "зелена" енергия.

Ние ще създадем еднакви стимули за производството и на водород от възобновяеми източници (т. нар. зелен водород – бел. р.) и водород, генериран благодарение на енергия от изкопаеми горива (т. нар. син водород), се посочва в писмото.

В противен случай "целите (за развитие – бел. р.) единствено на възобновяемите източници наистина биха ограничили скоростта на развитие на нашата водородна икономика", пишат до ЕК правителствата на деветте страни.

Противно на тях най-малко девет страни от ЕС се противопоставят на тази идея, сред които са Германия, Дания, Австрия и Люксембург, са посочили правителствени представители.

Те твърдят, че целите на ЕС трябва да се съсредоточат единствено върху възобновяеми източници като вятър и слънце, за да стимулират масовото им нарастване, необходимо за намаляване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива.

През следващата седмица се очаква да бъде обсъден закон, който ще определя условия за разширяване на възобновяемата енергия в Европа през настоящото десетилетие.

На този фон Франция даде зелена светлина за разглеждане на възможността за удължаване на живота на ядрените си реактори до 60 години и дори повече, ако правилата за безопасност позволяват това, пише в изявление на френското президентство.

Изявлението бе публикувано, след като президентът Еманюел Макрон, който неотдавна обяви планове за изграждане на поне шест нови реактора до средата на столетието, днес председателства първата от поредица срещи относно политиката на Франция по отношение на ядрените й мощности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9398 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.04 | 10:09

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Емѝ...

2023.02.04 | 06:19

1
И къде го получават тоя "водород от ядрена енергия", че ми е интересно. Не е ясна и файдата за България, АЕЦ-а я получи сертификат след 3 години, я не.

Добави коментар

Водещи новини