Кампанията за изборите - навъръх Националния празник

  • 03 февруари 2023 12:25

  • 452
  • 0
Кампанията за изборите - навъръх Националния празник
© Novini.bg/ Canva

Страната ни влиза в пореден цикъл на избори. Подготовката за тях започна по хронограма, изработена от ЦИК.

Кампанията започва на Националния празник 3 март, а денят за размисъл се пада на Деня на шегата - 1 април, предава БТВ. 

До 15 февруари партиите и коалициите подават заявления за участие в изборите. До 20 февруари и инициативните комитети, а до 28 февруари партиите регистрират и кандидатските си листи с поименен състав.

На 1 март се теглят номерата на партиите, на 2 март се утвърждава образецът на бюлетината. Веднага след това започва кампанията, от 3 март до 31 март включително.

За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които страната ни ще проведе. Има някои предизвикателства в следствие изменението на Изборния кодекс и въвеждането на смесеното гласуване.

Изборите ще ни струват 12 милиона лева, обявиха от ЦИК. Ясно е и за какво ще отиде сумата.

„В нея се предвиждат разходи не само за централната комисия, но и за всички останали държавни органи - външно министерство и общините“ заяви в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Хартията за вота също е доставена, успокояват от комисията. Тя ще е същата като преди, но с допълнителна защита.

„До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки, а до 25 март - още 10 000 ролки, така че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е защитата. Всички трябва да са спокойни“, каза още Росица Матева.

Разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от досегашните и вече ще се нарича бюлетина от машинно гласуване. При самото гласуване с машините няма да има промени, казват още от ЦИК.

За пръв път за тези избори има още една промяна - задължително видео наблюдение. То трябва да обхване всички секции и да бъде осигурено технически от Министерски съвет.

Радина Лазарова
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини