"Форд" с разочароващи резултати през четвъртото тримесечие на 2022 г.

  • 03 февруари 2023 11:07

  • 187
  • 0
"Форд" с разочароващи резултати през четвъртото тримесечие на 2022 г.
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) е регистрирал неочаквано труден завършек на 2022 г. с коригирана печалба преди лихви и данъци от 2,6 милиарда долара, което е под очакванията, предаде ДПА.

Продажбите на автомобилната компания са нараснали със 17 на сто до 44 милиарда долара, надвишавайки прогнозите и чиста печалба от 1,3 милиарда долара през последното тримесечие на 2022 г. Това обяви "Форд" вчера след затварянето на американския борсов пазар.

Анализатори очакваха печалбата на компанията да е малко под 3,5 милиарда долара. Акциите на автомобилостроителя са се понижили със 7 на сто в търговията след работно време.

"Трябваше да се справим доста по-добре миналата година", каза президентът и главен изпълнителен директор на "Форд" Джим Феърли. "Имаме пропусната печалба от 2 милиарда долара, които бяха под контрола ни и ще коригираме това с подобрено изпълнение и представяне".

Автомобилостроителят е отчел чиста загуба от 2 милиарда долара за цялата година спрямо чиста печалба от 17,9 милиарда долара предходната година.

"Тойота" лидер по продажби на световния автомобилен пазар за трета поредна година

"Форд" обвини за загубата "специални" събития като обезценяването на дела му в закъсалия производител на електрически автомобили "Ривиън" (Rivian) и отказа от проекта с "Фолксваген груп" (Volkswagen Group) за роботизиран автомобил "Арго Ей1" (Argo A1), стартирал през 2019 г.

"Форд" е увеличил годишните си приходи с 16 на сто до 158,1 милиарда долара. 

Калина Христова
187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини