Луксозни имоти в Лондон все повече се продават с помощта на "УотсАп"

  • 30 януари 2023 13:14

  • 384
  • 0
Луксозни имоти в Лондон все повече се продават с помощта на "УотсАп"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Във време на изпитания за пазара на имоти във Великобритания, все повече жители на Лондон търсят иновативно начини да се сдобият с дом или да се отърват от нежелана собственост, а приложението "УотсАп" (WhatsApp) се превръща във все по-желана платформа за търговци и купувачи, съобщава Си Ен Би Си.

През последното тримесечие на 2022 г. продажбите на имоти в Лондон, осъществени извън официалните канали, рязко са се увеличили, сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Хамптънс интернешънъл" (Hamptons International). Те са достигнали 22,3 на сто от всички сделки, или най-високото регистрирано някога ниво.

Ръстът съвпада с период на хаос на британския имотен пазар, по време на който кредитори оттеглиха стотици сделки за ипотеки, а търсенето на домове рязко спадна, след като премиерът Лиз Тръс обяви крайно неудачния си "мини бюджет", довел до преждевременното й оттегляне от поста.

По думите на старши анализатора в "Хамптънс" Дейвид Фел някои търговци дискретно тестват възможностите в "УотсАп", без да оставят "дигитални следи" и евентуално да навредят на възможностите за бъдещи продажби. "Продавачите опитват да тестват ценови вариации, без да оставят следи, особено ако са решили да извадят имота си от пазара с цел да го върнат обратно там след 6-12 месеца при по-добри ценови условия", казва той.

Агенцията отчита и рязък ръст на частните продажби на имоти в Лондон през последните години. През 2022 г. те се се утроили до 21,2 на сто спрямо само 8,8 на сто през 2018 г. Ръст е отчетен и в страната, макар и по-малък.

Прогнозират спад на цените на недвижимите имоти в Австрия

Особено осезаем е растежът при частните продажби на луксозни имоти на стойност над 1 милион лири (1,13 милиона евро). През последното тримесечие на 2022 г. 32 на сто от всички продажби на имоти в Лондон са били в този сегмент, при 29 на сто за цялата година, сочат данните на "Хамптънс".

Агенцията за недвижими имоти "Савилс" (Savills) отчита, че "анонимността" при подобни продажби се цени високо от продавачи и купувачи, особено когато става дума за имоти над 20 милиона паунда. "През последното тримесечие на 2022 г. в Лондон и региона му по-голямата част от продажбите на много скъпи имоти са реализирани "извън пазара", казва Криспин Холбороу, директор в "Савилс".

Джеймс Майърс, директор на друга базирана в Лондон агенция за недвижими имоти, "Оливър Джеймс" (Oliver James), признава пред Си Ен Би Си, че все повече продажби на скъпи имоти се осъществяват с помощта на приложения като "УотсАп". "Това е все по-лесен начин на агентите да контактуват с купувачи и продавачи", казва той.

Майърс посочва като особено предимство функция в "УотсАп бизнес", която дава възможност да се споделят имоти с много потенциални купувачи, като в същото време дискретността се спазва. Функцията Catalogs, например, пусната в края на 2019 г., работи като бизнес брошура и дава възможност за представяне на различни имоти и продукти.

От компанията майка на "УотсАп" - "Мета" (Meta), коментираха, че "хората искат да правят бизнес така, както си чатят с приятели и роднини".

Последвайте канала на

Калина Христова
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини