"Тесла" отчете рекордна нетна печалба за последното тримесечие на 2022 г.

  • 26 януари 2023 07:15

  • 359
  • 0
"Тесла" отчете рекордна нетна печалба за последното тримесечие на 2022 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Американският производител на електромобили и слънчеви панели "Тесла" (Tesla) отчете рекордна чиста печалба за последното тримесечие на миналата година - 3,69 милиарда долара, което е с 59 процента повече, отколкото за същия период на предходната година, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Приходите на компанията за последната четвърт на 2022 г. възлизат на 24,32 млрд. долара - под очакванията на анализаторите, които прогнозираха те да достигнат 24,67 млрд. долара.

Изпълнителният директор на "Тесла" Илон Мъск каза, че независимо от обявеното по-рано този месец намаление на цените на някои от автомобилите с до 20 процента, търсенето на продуктите на компанията е голямо, а продажбите са ограничени от производството.

Някои анализатори казаха, че намаляването на цените е признак за спад в продажбите на "Тесла", но от началото на януари компанията регистрира най-значителния обем поръчки за начало на годината в историята си, както отбеляза и Мъск в уебкаст с анализатори.

"Смятаме, че търсенето ще бъде добро въпреки вероятното свиване на пазара за автомобили като цяло. Търсенето значително надхвърля производството", подчерта Мъск и допълни, че "Тесла" дори леко увеличава цените.

В писмо до инвеститорите вчера компанията обяви, че тази година ще произведе около 1,8 милиона автомобила, а Мъск прогнозира, че и продажбите ще са от този порядък.

Десислава Станева
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини