За първи път от месеци намаляват цените на някои хранителни продукти в Гърция

  • 25 януари 2023 17:30

  • 784
  • 1
За първи път от месеци намаляват цените на някои хранителни продукти в Гърция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Веригите супермаркети в Гърция започнаха за първи път от месеци да получават ценови листи с намаления, които варират от 5 до 18 процента, пише в. „Катимерини“.

Въпреки тези позитивни развития, цените остават високи, тъй като от миналата година същите продукти вече са поскъпнали с 25-35 процента. Отстъпките засягат продуктите и със собствена марка.

Продуктите, при които се очаква намаление на цените през следващия период, са слънчогледовото и царевичното олио - съответно 18 процента и 8 процента. Това е главно поради намаленията от страна на доставчиците на продукти със собствена марка, допълва БТА.

Фалит на производители и търговци на плодове и зеленчуци в Северна Гърция

Изпратени са ценови листи с намаления и на вносни стоки като сирена, главно гауда и едам, както и на бели сирена от вносно краве мляко, като в двата случая намалението достига 15 процента. Също така са включени намаления на цените за вносно масло и свинско месо с нидерландски произход.

Според пазарните анализатори намаляването на цените на вносните млечни продукти е свързано главно с увеличеното производство на краве мляко в Централна Европа, което е довело и до натрупване на запаси.

Наличието на нови ценови листи с намаления на цените беше споменато в понеделник и от министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис по телевизия „Скай“, където каза, че миналата седмица, за първи път след началото на войната в Украйна, някои хранителни индустрии не само са отменили увеличенията, но са и направили намаления. Очаква се той да представи повече данни в сряда на пресконференция.

Мая Йорданова
784 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стига

2023.01.25 | 21:02

1
глупости, все по-малко се храним

Добави коментар

Водещи новини