Унгарци пътуват до съседни страни, за да заредят по-евтино

  • 24 януари 2023 14:50

  • 738
  • 1
Унгарци пътуват до съседни страни, за да заредят по-евтино
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Горивата в Унгария поскъпнаха, откакто правителството на страната отмени през декември ограниченията, които беше наложило върху повишаването на цените им и увеличи акцизите. На този фон много шофьори започнаха да пътуват до съседни страни като Словакия и Румъния, в които горивата са по-евтини, предаде Ройтерс.

Унгарският град Ещергом се намира на брега на река Дунав. На отсрещния бряг, в Словакия, е разположен град Стурово. Литър дизелово гориво там струва 1,619 евро в събота и неделя, докато на бензиностанция на унгарската петролна и газова компания МОЛ (MOL) в Ещергом цената му е 690 форинта (1,69 евро). Разликата в стойността на бензина е по-малка, отбелязва Ройтерс.

"Пътувахме до Словакия по празниците и видяхме колко по-евтино е там, когато заредихме с гориво", споделя унгарецът Тибор Тот. Той преминава с колата си моста, който свързва Ещергом и Стурово, за да зареди гориво на по-ниска цена. 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който беше преизбран за четвърти последователен мандат през април 2022 г., е изправен пред най-тежките предизвикателства в сферата на икономиката от началото на своето управление, отбелязва Ройтерс. Инфлацията в Унгария се повишава до 24 процента на годишна основа, а икономиката на страната се е насочила към стагнация през тази година. 

Какви са цените на горивата в държавите до България?

Правителството на Орбан беше принудено да отмени пределните цени на горивата, от които имаха право да се възползват битовите потребители, поради острия недостиг, който настъпи в началото на декември, след като чуждестранните компании намалиха доставките на горива за Унгария.

Същевременно кабинетът в Будапеща повиши акцизите върху горивата и обложи с допълнителни данъци печалбите на компанията МОЛ, реализирани от продажбата на руски петрол. 

Последвайте канала на

Калина Христова
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БАТ КОЛЮ

2023.01.24 | 16:27

1
СТИГА БРЕ . НА ЕДНОТО МЯСТО 1,69 И НА ДРУГОТО МЯСТО В СЛОВЕНИЯ 1,69 , МА СТЕ НЕГРАМОТНИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини