Вносът на руски петрол в ЕС се е свил

  • 23 януари 2023 11:19

  • 318
  • 1
Вносът на руски петрол в ЕС се е свил
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

По данни на Международната агенция по енергия (МАЕ), през декември вносът на руски петрол в Европейския съюз е намалял спрямо ноември с 270 000 барела дневно до 900 000 барела, предаде БНР. Спадът е в резултат на влязлото в сила от 5 декември ембарго върху руския петрол, внасян по море, както и на наложения от от Г-7 таван на цената от 60 долара за барел.

160 000 барела от изнасяните на ден общо 230 000 барела руски петрол по море са внесени в България, която се ползва от изключение в ембаргото.

Един танкер е пристигнал в Италия, а други два - в Нидерландия, въпреки че от януари руски петрол по море има право да внася единствено нашата страна, допълва международната агенция.

Като поредна мярка срещу руската инвазия в Украйна, от 5 февруари ще влезе в сила и забрана за вноса на руски петролни продукти, включително дизел.

Износът на руски петрол по тръбопровода "Дружба", който тръгва от Русия и се разклонява в две направления, не попада под ембарго. Северното направление минава през Беларус и Полша и стига до Германия, а южното прекосява Украйна и Словакия и стига до Унгария и Чехия.

Германските рафинерии в Лойна и Швед, които са свързани с тръбата, спряха да купуват руски петрол в края на 2022 г. Германия обаче планира за внася по тръбопровода по 30 000 барела дневно от Казахстан.

Това означава, че обемите по "Дружба" ще паднат с около 330 000 барела до 360 000 барела дневно, а делът на руския петрол в европейския внос ще се срине до едва 5 на сто спрямо 27-30 на сто преди началото на войната.

През декември износът на руски петрол в Индия достигна нови рекорди от 1,4 милиона барела дневно, докато обемите за Китай - по море и по тръба, остават почти без промяна от 1,9 милиона барела дневно, сочат данните на МАЕ.

Износът за Турция падна с 200 000 барела до многомесечно дъно от едва 45 000 барела. Държавната азербайджанска компания СОКАР (SOCAR) съобщи миналия месец, че е спряла да купува руски петрол за турската си рафинерия.

През декември първият товар петрол от седем месеца насам пое към Япония от комплекса "Сахалин-2", който е частично притежаван от японски компании и не попада под ударите на тавана на цената, определен от Г-7.

Общият внос на руския петрол в ЕС - по море и по тръби, е спаднал през декември с 1,6 милиона барела спрямо февруари.

Вместо него ЕС залага на увеличен внос от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гаяна, според доклада на МАЕ.

САЩ и Казахстан също са потенциални алтернативи, посочва МАЕ. Казахстан постигна предварителна сделка с Москва да изнася петрол за Германия през руските петролопроводи.

През декември Норвегия увеличи производствения капацитет на най-голямото находище в Западна Европа - "Йохан Свердруп", до 720 000 барела дневно от предишните 535 000 барела. "Това е добра новина за европейските рафинерии, тъй като петролът от "Йохан Свердруп" е най-добрата алтернатива на руския сорт Уралс", посочва МАЕ.

Десислава Станева
318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 12:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини