Президентът Радев: България става все по-голям енергиен фактор в ЕС

  • 17 януари 2023 10:24

  • 527
  • 4
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Кризата ни поставя в ситуация да вземем решения с дългосрочен хоризонт. Затова е нужда стратегия. Не в рамките на дни да се вземат решения, не да се чудим с колко процента да намаляваме емисиите, не да се чудим за батериите – кога, къде, колко, сто пъти да пускаме и спираме проекта за ядрени мощности. Трябва веднъж завинаги да се вземе решение. Тези решения са закъснели. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на кръгла маса на тема "Българската енергетика-Стратегия 2023-2053".

"Служебното правителство трябва внимателно да обмисли по какъв начин и с какви аргументи ще подходи към предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, така че да има успех. Вие знаете, че това е изключително сложен процес. Европейската комисия се произнесе, че това предоговаряне ще бъде трудно", допълни той.

Държавният глава посочи, че е призовал служебното правителство още при неговото съставяне да мисли за такава визия, която да следва принципа за запазване в максимална степен на независимостта и автономността на България в енергетиката.  Той открои като ключови в стратегията използването на наличните технологии, квалифицираните специалисти, природните ресурси и дадености, но и работа по диверсификация на енергийните източници и привличането на водещи световни технологии и научен потенциал за балансиран преход към дигитална и зелена енергетика. Президентът подчерта, че преходът не бива да се отразява негативно на хората, заети в сектора.

"Искам да подчертая какво може да се постигне за пет месеца в този сектор, ако се спазва приемственост, действа се решителност и има единство от политическата воля на най-високо ниво, министерства, институции, целия сектор. Само за няколко месеца се пусна дългоочаквания интерконектор с Гърция. Имаме вече договор за диверсификация на ядреното гориво – даже не един, а два", продължи той.

"Постигнаха се други важни цели – споразумението с Турция с „Боташ“ - това е споразумение за резервиран капацитет и свободен достъп до газопроводната мрежа на нашата съседка. Всеки терминал за втечнен газ в Европа е изключително важен. Трябва да се използва по най-добрия начин", каза още държавният глава.

По думите му България вече се превръща във все по-голям енергиен фактор на Балканите и ЕС. Той даде пример с проекта по идея на „Булгартрансгаз“ „Solidarity Ring“, който обединява газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Президентът посочи, че този проект, както и подписаното с Турция споразумение се оценява високо и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, тъй като то спомага за ускоряване на визията на ЕС за диверсификация.

Представят национална енергийна стратегия за следващите 30 години

"Перспективите са много. Много са пътищата, по които може да се тръгне, но финансите са ограничени", допълни още той.

 

 

 

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
527 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.01.17 | 17:37

4
Румен Радев ще спаси България от соросоидните идиоти.

2023.01.17 | 17:18

3
Браво на Румен Радев!Нашето място е с Русия.
PaulaFox

2023.01.17 | 12:05

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.17 | 11:30

1
Кого лъжеш бе капут.

Добави коментар

Водещи новини