Кабинетът в Рим затяга контрола над бензиностанциите поради скок на цените на горивата

  • 11 януари 2023 19:27

  • 493
  • 0
Кабинетът в Рим затяга контрола над бензиностанциите поради скок на цените на горивата
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Италианското правителство планира да затегне контрола над фирмите, които управляват бензиностанциите в страната, в опит да спре повишаването на цените на горивата, предаде ДПА.

Собствениците на бензиностанции в Италия вече ще трябва да обявяват всеки ден цените на горивата, които продават. Това е решено от кабинета в Рим, според правителствено съобщение, огласено по-рано днес.

На база ежедневните данни италианските власти ще изчисляват средна цена на горивата, която операторите на бензиностанции ще бъдат длъжни да показват на ценовите табла наред с продажните цени, които те се определили за своя търговски обект. Фирмите, които нарушат многократно това изискване, ще бъдат санкционирани. Бензиностанциите им ще бъдат запечатвани от властите за срок от 7 до 90 дни.

Правителството на Италия предприема тези мерки, след като през първите осем дни на януари цената на горивата, продавани на бензиностанции в страната, се повиши с почти 10 процента на седмична база и достигна средно до 1,81 евро за литър.

До края на 2022 г.  потребителите в Италия получаваха отстъпка, субсидирана от държавата, за всеки литър гориво, закупено на бензиностанциите в страната. Дясноцентристкото правителство на италианския премиер Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври не продължи действието на тази мярка, въведена от кабинета на предишния министър-председател Марио Драги.

В Гърция притеснени заради високите цени на горивата

Novini.bg
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини