Годишната инфлация във Франция се забави изненадващо 

  • 04 януари 2023 13:31

  • 179
  • 0
Годишната инфлация във Франция се забави изненадващо 
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията във Франция се забави изненадващо през декември до 5,9% спрямо година по-рано от 6,2% през ноември и пазарни очаквания за нейното повишение до 6,4 на сто, показват предварителни данни на френската официална статистика INEE.

Това намаление на инфлацията се дължи на забавяне на растежа на енергийните цени (до 15,1% на годишна база от 18,4% през ноември) и в по-малка степен на цените на услугите (до 2,9% от 3,0%).

Цените на храните нарастват за втори пореден месец с 12,1% спрямо декември 2021 г., а тези на промишлените стоки се повишават с 4,6% след растеж с 4,4% месец по-рано.

Спрямо месец по-рано индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през декември с 0,1% след растеж с 0,3% през ноември, предаде БТА.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък спадна през декември 2022 г. с 0,1% спрямо ноември, като годишната хармонизирана инфлация се забави до 6,7% от 7,1% месец по-рано и очаквания за повишение със 7,2%.

Министърът на финансите Брюно льо Мер каза пред радио France Inter, че инфлацията ще има низходяща тенденция през 2023 г., след като по-рано той прогнозира, че инфлацията ще остане висока до средата на годината, преди да спадне.

"Преди три години, когато удари коронавирусната пандемия, имаше опасения за вълна от фалити, каквато Франция не беше познавала от десетилетия, но това не се е случвало“, каза Льо Мер пред France Inter и добави: "В хода на 2023 г. трябва да имаме инфлация, която ще се забави".

Десислава Станева
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини