Мъск е унищожил половината от стойността на Twitter

  • 04 януари 2023 10:13

  • 679
  • 0
Мъск е унищожил половината от стойността на Twitter
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Сагата със собствеността на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, върху Twitter доминираше в заглавията през 2022 г. Първо той предложи 54.20 долара за акция на социалната мрежа, което на пръв поглед изглеждаше като шега. След това обаче милиардерът шокира Уолстрийт, като подписа обвързващо споразумение за тази сума, а когато се опита да се оттегли от сделката, предизвика нов шок и Twitter заведе дело, за да го принуди да я финализира.

Откакто Мъск придоби компанията за социални медии и я направи частна, а веднага след това уволни половината от персонала, стойността на Twitter не е ясна. В един момент Мъск дори предупреди, че фирмата може да фалира.

Сега Fortune се опитва да открие каква е стойността на платформата към момента и е открил следа под формата на регулаторно обявление от Fidelity Blue Chip Growth Fund, който инвестира повечето от активите си в компании с пазарна капитализация над 10 милиарда долара. Този фонд оцени дела си в Twitter на 19.66 милиона долара в края на октомври, се казва в тримесечния му доклад. До 30 ноември това участие е спаднало до 8.63 млн. долара, се казва в друго подаване на отчети. Това означава, че стойността на инвестицията на Fidelity в Twitter е спаднала с 56% от октомври.

Мъск първоначално обяви офертата си за Twitter през април 2022 г., според регулаторна документация. Fidelity беше един от 19-те инвеститори, изброени като участващи в покупката на Twitter за 44 милиарда долара от Мъск и ангажира около 316 милиона долара за транзакцията, се казва в подаване от 4 май.

"Туитър" няма да фалира скоро, увери Илон Мъск

Откакто завърши сливането, Мъск намалява разходите в Twitter, след като той оопредели платформата като „самолет, насочен към земята с висока скорост със запалени двигатели и неработещи контролери“. В един от последните си ходове за намаляване на разходите той прекрати портиерските услуги в централата на компанията в Сан Франциско, според New York Times. Също така наемодателят Columbia Property Trust заведе дело срещу компанията за неплатен наем за централата, според Bloomberg.

Миналия месец Мъск също каза, че ще подаде оставка като главен изпълнителен директор, след като милиони потребители на Twitter го помолиха да се оттегли в анкета, която самият милиардер публикува и обеща да изпълни волята на гласувалите потребители. Съобщава се, че той търси нов изпълнителен директор.

Калина Христова
679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини