Цената на златото с понижение на годишна основа, платината е по-изгодна за инвестиции

  • 30 декември 2022 15:56

  • 570
  • 1
Цената на златото с понижение на годишна основа, платината е по-изгодна за инвестиции
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Цената на златото е напът да отбележи за втора поредна година понижение на годишна основа, тъй като агресивната политика на повишаване на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ограничава интереса на инвеститорите към ценния метал, съобщава БТА.

"През по-голяма част от годината златото се намираше под натиска на агресивната парична политика на УФР", отбелязва анализаторът Иля Спивак. 

Цената на златото се срина

Въпреки това, цената на златото се повиши с почти 200 долара за тройунция от септември, когато достигна най-ниското си равнище от над 2 години. Ценният метал е на път да отбележи най-успешното си тримесечие от средата на 2020 г. на фона на очакванията на инвеститорите, че УФР може да забави темпа на увеличение на лихвените проценти.

На този фон платината е повишила стойността си с 9 процента през 2022 г., по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив в сравнение със златото, което се понижава с около 1 процент и паладият, чиято цена намалява с 4 на сто. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ZIg HAIL MEIn HERR

2022.12.30 | 16:16

1
Пpизoвaвaм вcичkи бyдни чoвeци oт нapoдa, дa ce изcepeм дpyжнo в ycтaтa нa Българoубиеца Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo и дa гo зaдaвим c лaйнa!: tiny.cc/9j2zuz

Добави коментар

Водещи новини