Молбите за обезщетения при безработица в САЩ спадат до най-ниското ниво от над два месеца

  • 15 декември 2022 18:11

  • 345
  • 0
Молбите за обезщетения при безработица в САЩ спадат до най-ниското ниво от над два месеца
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, е намалял значително миналата седмица, което е индикатор, че пазарът на труда остава силен, въпреки че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ продължава да повишава лихвените проценти в опит да охлади икономиката и забави инфлацията, предаде АП, цитирана от БТА.

Молбите за помощи при безработица през седмицата, приключила на 10 декември, са намалели с 20 000 до 211 000, съобщи американското министерството на труда. Това е най-ниското им равнище от повече от два месеца.

Средният четириседмичен брой на молбите, който е по-слабо променлив показател, е надолу с 3000 до 227 250.

Около 1,67 милиона американци са получавали помощи за безработица през седмицата, приключила на 3 декември, което е с 1000 повече от предходната седмица.

Спад на молбите за помощи за безработица в САЩ

В момента американските служители имат изключителна сигурност на работните си места въпреки опасността, за която предупреждават някои анализатори, икономиката да изпадне в рецесия заради агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на УФР.

Снощи УФР вдигна своя референтен лихвен процент за седми път от март насам в опит да противостои на инфлацията, която стопява заплатите на американците. С последното увеличение, в размер на 0,50 процентни пункта, основният лихвен процент сега е в диапазона от 4,25 до 4,50 на сто.

Донякъде изненадващо, от УФР прогнозират, че основният краткосрочен лихвен процент ще достигне диапазона от 5 на сто до 5,25 на сто до края на 2023 година.

Валери Зайцев
345 0

Свързани новини

Водещи новини