Шефът на МВФ: Много вероятно е да има намаляване на перспективите за растеж на китайската икономика

  • 13 декември 2022 22:15

  • 1276
  • 0
Шефът на МВФ: Много вероятно е да има намаляване на перспективите за растеж на китайската икономика
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Намаляване на перспективите за растеж на икономиката на Китай за 2022 г. и 2023 г. е вече много възможно, заяви ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование в интервю за Франс прес. Тя добави, че промяната на политиката на Китай относно COVID ще създаде на първо време някои трудности.

"Много вероятно е ние да намалим нашите прогнози за растеж за Китай, както за 2022 г., така и за 2023 г. Рестрикциите, свързани с COVID, създадоха спирачка на растежа, но сега разхлабването им ще създаде някои трудности в идните месеци", каза Георгиева.

При публикуването на годишния си доклад МВФ прецени, че растежът на Китай догодина ще е 3,2 процента, преди да се увеличи на 4,4 процента през 2023 г., припомня.

Кристалина Георгиева: Инфлацията и забавянето на Китай са основните рискове за икономиката на Азия

Краят на политиката за нулев COVID на Китай ще има обезателно покачване на броя на новите случаи на зараза и това ще се отрази на доброто функциониране на икономиката, смята Георгиева, допълва БТА.

Още повече, че страната трябва да пренастрои политиката си за борба с COVID по различни начини - да въведе по-целенасочени рестрикции, една по интензивна ваксинационна кампания, преди всичко насочена към най-възрастните, да използва антивирусни лечения. С други думи Китай трябва да насочи здравната си система към лечение на болните от COVID вместо към изолация, смята Георгиева.

Тя обаче се показа оптимист относно развоя на ситуацията и прогнозира, че Китай ще се справи през второто тримесечие на 2023 г. и тогава ще има подобряване на растежа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини