Петролът поскъпна

  • 06 декември 2022 09:15

  • 602
  • 2
Петролът поскъпна
© getty images

Петролът възстанови днес възходящото си движение, след като вчера се понижи с повече от 3 на сто на фона на стартиралите санкции срещу руския нефт и определеният му от ЕС, Г-7 и Австралия ценови таван. В същото време постепенното намаляване на ограниченията в Китай също спомогна за поскъпването на суровината, предаде Ройтерс.

Цената на сорта Брент, референтен за Европа, се повиши с 38 цента до 83,06 долара за барел към 6:58 ч. българско време. Американският лек суров петрол също нарасна – с 37 цента до 77,29 долара аз барел.

Фючърсите на суровия петрол вчера отчетоха най-големия си дневен спад от две седмици, след като по-добрите от очакваното данни за сектора на услугите в САЩ породиха опасения, че Управлението за федерален резерв може да продължи своята агресивна политика на лихвено увеличение с цел да ограничи допълнително високата инфлация.

Петролът на ОПЕК задържа цена над 83 долара за барел

Г-7 определи максимална цена от 60 долара за барел на руския суров петрол, целейки да ограничи способността на Москва да финансира войната си в Украйна, но Русия заяви, че няма да се съобрази с мярката, дори ако трябва да прибегне до намаляване на производството.

Заплахата от загуба на застраховка за защита и обезщетение (P&I) ще ограничи достъпа на Русия до пазара на танкери, намалявайки износа на суров петрол по море до 2,4 милиона барела на ден или 500 000 по-ниско от нивата, наблюдавани преди Русия да нахлуе в Украйна в края на февруари тази година, допълва Ройтерс, позовавайки се на експерти в бранша.

Виолета Симеонова
602 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.06 | 09:52

2
Вчера в рашистката "дума" ревяха как Китай и Индия натискали рашата за по-голяма остъпка за нефта предвид санкциите от Европа. "Приятелите" е6ат путин като проститутка на гарата.
ПП

2022.12.06 | 09:20

1
Киро в виновен! Оставка!

Добави коментар

Водещи новини