Подобрение на бизнес климата в България през ноември

  • 29 ноември 2022 12:07

  • 469
  • 1
Подобрение на бизнес климата в България през ноември
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През ноември 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобри рязко, заличавайки влошаването през октомври, като по-благоприятен бизнес климат се отчита във всички наблюдавани сектори - в  промишлеността, търговията на дребно, строителството и в сферата на услугите.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ), информира БНР.

Общият показател на бизнес климата през ноември се повишава с 3,7 пункта спря октомври, когато се понижи с 1,7 пункта, като показателят на стопанската конюнктура доближи неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през ноември с 0,8% след спад с 1,3 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита по-благоприятни оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобряват се и техните прогнози за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, но през ноември се наблюдава намаление на тяхното негативно влияние.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение, посочва НСИ.

През ноември 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" пък нараства с 2,2 пункта след повишение с 1,4 през октомври, като се подобряват оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на предприятията им, както и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца. Последното проучване на НСИ регистрира и известно увеличение на получените нови строителни поръчки през ноември.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

49,4% от строителните мениджъри предвиждат повишаване на продажните цени през следващите три месеца.

През ноември съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" скочи с цели 8,7 пункта, компенсрирайки спада с 5,2 пункта през октомври, като рязкото подобрение се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици за следващите три месеца също се подобряват, отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през ноември се наблюдава засилване на тяхното отрицателно въздействие..

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" също нараства солидни през ноември с 5,3 пункта след понижение с 2,3 пункта месец по-рано, като подобрението е в резултат на благоприятните оценките и очаквания на мениджърите относно настоящото и на очакваното в бъдеще търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от факторите "недостиг на работна сила" и "конкуренция в брашна".

По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца.

Подобрение на стопанската конюнктура в нашата страна през ноември е факт въпреки липсата на индикации за съставяне на редовно служебно правителството в рамките на новия парламент и въпреки оставащите в сила негативни последици, свързани с войната в Украйна - най-вече все още високите енергийни цени и инфлация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
469 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини