Глоби за големите компании, които нямат баланс между половете в ръководството си

  • 22 ноември 2022 15:45

  • 935
  • 2
Глоби за големите компании, които нямат баланс между половете в ръководството си
© Pixabay

До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в ръководствата си, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент у нас.

Приемането на т.нар. директива относно "Жените в управителните съвети" във вторник идва десет години след като предложението бе направено за първи път. Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40 на сто от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33 на сто от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-слабо представения досега пол. Това означава, че където мъжете са по-малко представени в ръководния екип, то там техният брой трябва да бъде увеличен.

Съгласно новите правила, заслугите трябва да станат основен критерий в процедурите за подбор, които следва да бъдат прозрачни. Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати - планове за тяхното постигане. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде леснодостъпна.

Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Санкции

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

"Приемането на Директивата за участието на жените в управителните съвети десет години след нейното представяне е важна крачка напред в борбата за равенство между половете. Най-накрая даваме на жените справедлив шанс да заемат висши корпоративни длъжности и подобряваме корпоративното управление. Жените са иновативни, умни, силни и способни на много неща. Премахваме една от основните пречки пред жените да заемат "висши длъжности": неформалните мъжки мрежи. Отсега нататък компетентността ще има по-голямо значение в процедурата за подбор, отколкото когато и да било преди, както и прозрачността," заяви съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия).

По думите на другия съдокладчик Лара Волтерс (С&Д, Нидерландия) "през десетте години, в които тази директива се отлагаше, управителните съвети оставаха предимно мъжка сфера. В страните, в които бяха въведени задължителни квоти, обаче, бяха назначени значително повече жени. С този закон тези страни вече няма да бъдат изключение и равновесието между половете в управителните съвети на регистрираните на борсата дружества ще стане норма в целия ЕС."

Следващи стъпки

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официалния вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Европейската комисия за първи път представи предложението си през 2012 г., а Европейският парламент прие преговорната си позиция още през 2013 г. Досието беше блокирано в Съвета за почти десетилетие, докато министрите по заетостта и социалните въпроси най-накрая постигнаха съгласие по позиция през март 2022 г. Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 г. само 30,6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни (от 45,3% във Франция до 8,5% в Кипър). Дори и с увеличаването на представителството в управителните съвети, през 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в страните от ЕС, имат жена председател или главен изпълнителен директор.

ЕП одобри правила за повишена защита на основната инфраструктура в ЕС

Последвайте канала на

Десислава Станева
935 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.24 | 11:25

2
тия психопати вече не крият какво са ни замислили и съвсем открито си плескат каквото им дойде на акъла, а пък еврогейците са толкова приспани, че даже като започнат да ги вкарват по лагерите, пак няма да разберат какво им се случва!

2022.11.22 | 20:32

1
Хахаха новите болшевики са по жестоки от старите, скоро комунизма ще ви се струва рай пред това което ви готвят новите болшевики.

Добави коментар

Водещи новини