Кофас: Очакват се трудностите с доставките на газ да продължат до 2025-2026 г

  • 16 ноември 2022 12:05

  • 309
  • 2
Кофас: Очакват се трудностите с доставките на газ да продължат до 2025-2026 г
©

Нов извънреден регламент за справяне с високите цени на газа беше създаден от лидерите на Европейския съюз. Мерките включват нови правни инструменти за съвместно закупуване на газ между държавите-членки на ЕС, разработването на допълнителен бенчмарк за газ вместо холандския газов пазар (Dutch TTF), потенциален "временен и динамичен" таван на цената, както и намаляване на нестабилността на пазарите на енергийни деривати. Въпреки този план, експертите от "Кофас" очакват трудностите с доставките да продължат до 2025-2026 г., когато капацитетът за втечнен газ (LNG) ще бъде наличен сред страни-износители като Катар, Австралия или Съединените щати. Това пишат от "Кофас" в съобщение до медиите.

Вероятно е мерките за ограничаване на цените на газа в Европа да предизвикат допълнителни преговори и не се очаква да бъдат приложени в краткосрочен план. Таванът на цените обаче може да направи европейския пазар неатрактивен за доставчиците и да отклони товари с LNG. Високите цени на енергията в Европа през последните дванадесет месеца, например, са допринесли за привличане на товари с втечнен природен газ, които иначе биха били насочени към Азиатски страни като Пакистан, Индия или Шри Ланка. Въпреки че детайлите по залагане на таван на цената на газа не са публични до момента, този механизъм може да усложни усилията на ЕС да осигури доставки за зимата на 2023-2024 година, допълват от "Кофас".

Освен това несигурността и динамичният пазар в момента предизвикаха протести в няколко страни, сред които Франция и Германия, насочени към  заплатите и необходимите за живот средства. Очаква се те да продължат, предизвиквайки социално напрежение и отрицателно въздействие върху икономиката.

Очакваните метеорологични условия през зимата на 2023-24 г. в Северна Америка и Азия също се оказват рискови за ситуацията. Според метеоролози те ще бъдат сурови, докато на места в южното полукълбо ще преобладава суша. Следователно Съединените Щати, които тази година се превърнаха в голям доставчик на LNG за Европа, може да приоритизират местните клиенти поради по-високото търсене.

Германия изгради първия си плаващ терминал за втечнен природен газ

Друг риск, който крие поставянето на таван на цените, е свързан с енергоспестяването. Ако цените на газа са ограничени, съществува вероятност и домакинствата, и компаниите да имат по-малко стимули да намалят своята консумация. Поради това Международната енергийна агенция настоява за намаляване на газовото потребление с 13 процента след зимния сезон 2022-2023 г., посочват от "Кофас".

Усилията на лидерите на ЕС да осигурят доставките на газ в Европа през предстоящите зимни сезони може да отклони финансови ресурси от допълнително ускоряване на възобновяемите енергийни източници. Докато изгарянето на природен газ се счита за източник на енергия, който предизвиква по-малко емисии на CO2 от въглищата, той все пак е изкопаемо гориво, което замърсява. Това води до нуждата икономиките да се стремят към програма за енергиен преход. 

Настоящата енергийна криза изисква от лидерите на ЕС да приоритизират подкрепата на домакинствата и предприятията, за да се справят с нея успешно. За тази цел ЕС отдели около половин трилион евро от септември 2021 г. Енергийната криза, която се очаква да продължи в средносрочен план, може да попречи на разпределението на средствата, необходими за увеличаване на дела на възобновяемата енергия в европейския енергиен микс, във време на влошаващи се икономически условия, считат още експертите на глобалния кредитен застраховател.

Последвайте канала на

Калина Христова
309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хи, хи

2022.11.16 | 12:11

2
Новини бг, нали писахте че със газа всичко е наред. Какво се обърка отново? Хи,хи, хи....
НОВИНАРСКИ К У Р В И

2022.11.16 | 12:10

1
ИЗВИНЕТЕ СЕ ЗА ФАЛШИВАТА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ПИСАХТЕ ВЧЕРА. РАКЕТИТЕ УДАРИЛИ ПОЛША СА УКРАЙНСКИ. А ВИЕ ОБВИНИХТЕ РУСИЯ.

Добави коментар

Водещи новини