Предпазлив отскок на цената на газа в Европа

  • 14 ноември 2022 11:07

  • 326
  • 1
Предпазлив отскок на цената на газа в Европа
© Pixabay

Цените на природния газ в Европа се повишават възстановявайки час от спад през миналата седмица, тъй като температурите се очаква да станат по-ниски в някои части от континента след период на необичайно топла есен.

Декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха в началото на днешната търговия за кратко към с близо 5% към 103,50 евро за мегаватчас, след като в рамките на изминалата седмица синьото гориво поевтиня с 15 на сто към нива под 97 евро/MWh. Към 10.30 часа българско време обаче търговията се успокои около 101 евро за мегаватчас или поскъпване в рамките на деня с около 3%.

Според прогнозата компанията за компания за космически технологии -  Maxar Technologies трябва да захладнее в някои части на Европа до следващия уикенд и в началото на следващата седмица. Това може да принуди хората да започнат да използват отоплителни уреди, след като това не беше факт през последните седмици благодарение на необичайно високите за сезона температури.

Освен това има прекъсвания на газовите доставки от Норвегия - основен доставчик на синьо гориво за Европа - като в понеделник още две находища имат проблеми с добива от на природен газ, според мрежовия оператор Gassco, цитиран от агенция Блумбърг, информира БНР.

Въпреки днешното повишение газовите цени остават под натиск, тъй като мекото есенно време през последните няколко седмици забави увеличаването на търсенето на отопление в Европа. Също така има по-голяма вероятност от значително по-високи от нормалните за зимата температура на стария континент, според службата за изменение на климата "Коперник" на Европейския съюз.

Министър Христов с информация за цените на природния газ през януари и февруари

Заедно с обилните доставки на втечнен природен газ (LNG), намаленото потребление от промишлеността и запълнените газови хранилища в ЕС - всичко това поражда надежди, че Европа може да избегне недостиг на синьо гориво тази зима, въпреки рязко намалелия износ на руски газ.

"Перспективите за зимата 2022/23 г. бяха подпомогнати от много мек октомври, като търсенето беше с над 20% по-малко от нормалното за периода. Въпреки че има известна несигурност относно наличността на LNG доставки през следващата година, това е положителен знак", посочва анализатори на банката Deutsche Bank.

Различни специалисти обаче продължават да предупреждават, че газовата кризата далеч не е приключила, тъй като глобалните доставки на синьо гориво остават ограничени и следващата зима може да бъде дори по-предизвикателна. Това държи пазара изнервен относно тънкия баланс между търсене и предлагане и опасенията за бъдеща волатилност дори през следващите зимни месеци в случай на прекъсване на доставките или на студена вълна в Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кремълския Чикатило

2022.11.14 | 11:13

1
❤️Гледайте истински рашистки войници, които са голи и правят гей секс на живо в окопите 24/7. 100% безплатни гранати от дрон, разчленяване и смърт ➤ kremlin.ru (Копирайте връзката и отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини