Продажбите на дребно в ЕС и България нарастват през септември

  • 08 ноември 2022 12:30

  • 307
  • 1
Продажбите на дребно в ЕС и България нарастват през септември
© Pixabay

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС нараства през септември след стагнация месец по-рано благодарение на повишаване на продажбите на нехранителни и хранителни стоки при слаба търговия с автомобилните горива, показват данни на Евростат. Според официалната европейска статистика продажбите на дребно в България за трети пореден месец.

През септември 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз се повишиха с 0,4% след нулев растеж през август и спад през юни и юли.

Нарастването на търговия на дребно през септември се дължи до голяма степен на увеличаване на потребителските покупки на хранителни стоки (с 1,0%), както и при продажбите на хранителни стоки (с 0,4% в еврозоната и с 0,3% в целия ЕС), докато продажбите на автомобилни горива отбелязаха спад в еврозоната с 0,6%, докато в рамките на Европейския съюз са повишиха слабо с 0,1 на сто.

Спрямо септември 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 0,6% след спад с 1,4% през август, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 0,3% след понижение с 0,9% месец по-рано.

Въпреки днешните относително добри данни, потребителите в Европа остават предпазливи на фона на нарастващите разходи за заеми, високата инфлация и задълбочаващата се енергийна криза на прага на очакваната от мнозина икономическа рецесия.

Инфлацията може да се превърне в постоянен феномен в Централна и Източна Европа

Продажбите на дребно в България се повишиха през септември с 0,3% спрямо август, когато нараснаха с 1,0%, като това представлява повишение за трети пореден месец, според данните на европейската официална статистика.

По-голямо повишение при продажбите на дребно през септември в рамките на ЕС беше отчетен в други единадесет страни членки.

В Българи продажбите на дребно през септември 2022 г. пък се увеличиха на годишна база за втори пореден месец с 2,1%, като в 8 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през деветия месеца на настоящата година.

Десислава Станева
307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини