Забраняват на търговците да правят допълнителни намаления на Черния петък

  • 03 ноември 2022 17:38

  • 3146
  • 3
Забраняват на търговците да правят допълнителни намаления на Черния петък
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

От тази година търговците нямат право да обявяват намаления на стоки, които вече се продават с отстъпка. За това предупреждава Габриела Руменова, която е един от основателите на страницата в социалната мрежа „Ние, потребителите“, създадена за безвъзмездна взаимопомощ от граждани за гражданите, пише "Телеграф".

За пример досега търговци прилагаха практика стока, пусната за 100 лева, след намаление от 20% да се продава за 80 лева. Но впоследствие решават да я намалят с още 10%, но върху последната цена, на която са я продавали, тоест с намалението за 72 лева, а в същото време обявява, че те са с 30% по-евтини, като сумира процентите.

От тази година обаче вече ще трябва да обявява коректния процент, който в случая при реална цена от 100 лева и продажна 72 лева е 28%, а не 30 на сто. 

КЗП започва проверка на намаленията по магазините

Сумиране 

Познатият през годините некоректен подход да се сумират процентите на отстъпките от току-що приключилото намаление и новообявеното, за да изглежда по-примамлив за клиентите крайният процент, отива в историята с въведените промени в Закона за защита на потребителите. 

Запазва се изискването старата цена да е прилагана поне 30 дни преди съобщението за намаление, но за „стара“ вече се счита тази цена, която е била валидна преди първото намаление, не последната прилагана. 

Трикове 

Търговците обаче имат други маркетингови трикове за привличане на клиенти в дните преди големите намаления. Например в момента много магазини са обявили промоция купи две, а второто е на половин цена.

Хората трябва да не прибързват, защото има голяма вероятност намалението в края на месеца или през декември да е много по-голямо от това, което им се предлага с този трик, съветват експерти. Друг начин за привличане на повече клиенти с табла, на които пише, че купувайки повече, ще платиш по-малко. Например, ако сметката е за 120 лева, клиентите получават 20% намаление, а ако похарчиш над 200 лева - отстъпката става 30%. 

Някои от търговците раздават и карти, с които предоставят персонални намаления за повод. Така например за рожден ден дават 35% отстъпка от цените. При необходимост от замяна заради грешен размер, цвят или модел, персоналното намаление обаче отпада и потребителят трябва да доплати разликата до редовната цена. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3146 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.04 | 04:17

3
Добре,ама тея кретеноидчета от тая социална мрежа осъзнават ли,че 28% може да не са 30% ама са по-добре от 20% ??? Аз примерно бих искал да си купя нещо с 28% намаление,а не само с 20% и то защото някакави идиоти са решили,че така видиш ли,ми защитават правата! Освен да са се догорили тея с търговците да си делят по 4% от тези 8% дето ще ни ги спестят като ни "защитят" !!!
PaulaFox

2022.11.03 | 20:19

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Анонимен

2022.11.03 | 18:50

1
Много заблуди ни сервират.

Добави коментар

Водещи новини