Мексико потвърди забраната за внос на генномодифицираната царевица от 2024 г.

  • 28 октомври 2022 14:32

  • 437
  • 1
Мексико потвърди забраната за внос на генномодифицираната царевица от 2024 г.
© Pixabay

Мексико обмисля директни споразумения с фермери в САЩ, Аржентина и Бразилия, за да осигури вноса на немодифицирана жълта царевица, каза заместник-министърът на земеделието на страната, добавяйки, че забраната за генетично модифицирана (ГМ) царевица от 2024 г. не се изменя, съобщи Ройтерс.

Заместник-министърът на земеделието Виктор Суарес заяви, че Мексико е на път да намали наполовина вноса си от САЩ на жълта царевица, използвана предимно за храна на добитък, когато забраната влезе в сила през 2024 г. чрез увеличено вътрешно производство.

За да компенсира оставащата празнина, страната ще търси възможности за сделки с фермери в други страни за отглеждане на не-ГМ царевица и продажбата ѝ на Мексико, коментира Суарес.

"Има много алтернативи на вноса на жълта царевица без ГМО от Съединените щати", каза Суарес в интервю в сряда.

Това е най-силната индикация досега от Министерството на земеделието на Мексико, че забраната ще засегне жълтата царевица, предназначена за храна за добитък и е обратно на уверенията на министъра на земеделието Виктор Вилалобос, дадени на неговия колега от САЩ миналата година, че Мексико няма да ограничи вноса на генетично модифицирана царевица от Съединените щати.

Мексико, един от най-големите купувачи на царевица в света, в момента внася около 17 милиона тона зърно от САЩ годишно, по-голямата част от което е жълта царевица за храна на животни.

ЕС отвори достъпа до данните за генно модифицирана царевица

Указът от 2020 г. на президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор има за цел постепенно премахване на ГМ царевицата и хербицида глифозат до 2024 г. Поддръжниците казват, че ГМ семената могат да замърсят старите местни сортове на Мексико и посочват изследвания, показващи неблагоприятни ефекти на глифозата.

Американските фермерски лобита твърдят, че забраната ще причини милиарди долари икономически щети и на двете страни и призоваха Вашингтон да я оспори съгласно търговското споразумение между Съединените щати, Мексико и Канада (USMCA).

MAIZALL, международна камара, представляваща производителите в Аржентина, Бразилия и Съединените щати, отговорни за повече от 80 процента от глобалния износ на царевица, заяви, че няма да промени методите си за производство на царевица с не-ГМО, за да се приспособи към Мексико. Те изразиха скептицизъм, че страната може да намери достатъчно негенномодифицирана царевица, за да задоволи нуждите си.

Суарес каза, че не вярва указът на Мексико да представлява някакво нарушение на USMCA, като добави, че страната "не е задължена да купува и отглежда ГМ царевица". "Ние уважаваме и се грижим за търговския пакт, но USMCA не е Бог, нито е нашата конституция", коментира той.

Като част от кампанията на Лопес Обрадор да направи Мексико самодостатъчно във всичко - от енергия до храна, местното производство на царевица се е увеличило леко между 1 и 2 процента годишно чрез безплатни торове, разширяване на напояването и други стимули, главно за малки и средни фермери.

Според Суарес вносът на жълта царевица е станал по-скъп от местното производство, което е още един стимул за фермерите.

Той е убеден, че Мексико ще произвежда около 8 милиона тона царевица, която вече няма да внася от американските фермери след 2024 г. Правителството работи за сключване на споразумения с местни производители на царевица за конкретно увеличаване на производството на жълта царевица до 6 милиона тона, уточни Суарес и изрази надеждата си, че ще успеят да го постигнат.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.28 | 17:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини