Защо продажбите на нови автомобили в ЕС намаляват?

  • 28 октомври 2022 10:09

  • 564
  • 2
Защо продажбите на нови автомобили в ЕС намаляват?
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Повишаването на цените на стоките и услугите в България и в другите страни от Европейския съюз не подмина и автомобилите. Поскъпват както новите, така и колите втора употреба, споделят търговци. Вероятно все повече хора се питат кога е правилният момент да си купят автомобил на разумна цена. 

На този фон производителите на моторни превозни средства продължават да изпитват сериозни затруднения поради недостига на полупроводници и на други части, тъй като веригите на доставки все още не са възстановени напълно от ограниченията по време на пандемията от КОВИД-19.

С 82% са се увеличили електромобилите у нас за година, хибридите – с 58%

А на предплатилите новата си кола се налага да чакат понякога месеци наред, за да им я доставят. 

 

Спад на пазара на автомобили от началото на годината

Пазарът на автомобили в Европейския съюз е на път да си свие през тази година, обяви наскоро Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Тя предвижда, че продажбите ще намалеят с 1 процент до 9,6 милиона коли, ревизирайки надолу първоначалната си прогноза за връщане на автомобилния пазар в Евросъюза към растеж.

През първите 9 месеца на година продажбите на леки автомобили в ЕС намаляват с 9,9 процента до над 6,78 милиона, въпреки позитивните резултати през последните два месеца на този период.

"Сравнено с данните за 2019 г., които отразяват състоянието на пазара преди пандемията, това означава, че само за 3 години продажбите на автомобили спадат с 26 процента на годишна основа", се казва в съобщение на ACEA, цитирано от Ройтерс.

Калина Христова
564 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
фен

2022.10.28 | 12:28

2
Щот се еб----ло и спека тука брат!! Безплатните обяди свършиха!!
PaulaFox

2022.10.28 | 11:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини