Над 303 милиона киловатчаса газ са преминали по Интерконектора България-Гърция в първите дни след откриването му

  • 11 октомври 2022 17:54

  • 1197
  • 1
Над 303 милиона киловатчаса газ са преминали по Интерконектора България-Гърция в първите дни след откриването му
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Над 303 000 000 киловатчаса (kWh) са пренесени по интерконектора Гърция-България в първите дни на търговска експлоатация на съоръжението, съобщават от преносния оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB), цитиран от БТА. Количествата се равняват на повече от 303 гигаватчаса (GWh), считано от 1-ви октомври до 9-ти октомври включително. 

Преносният оператор "Ай Си Джи Би" ще предложи месечен входен и изходен капацитет за ноември на 17 октомври. Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). От 7:00 ч. на 1-ви октомври от TAP по интерконектора "Ай Джи Би" (IGB) постъпват пълните обеми азерски газ по договора на българската страна с Азербайджан.

"Количествата природен газ, доставяни ежедневно от ICGB по интерконектора, осигуряват на България и по-широкия регион нов надежден източник на газ, като това ни помага да гарантираме сигурността и диверсификацията на доставките в един труден период както за отделните държави в Европа, така и за бизнеса и индивидуалните потребители", заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. По думите им ежедневните заявки за пренос по газопровода се изпълняват по график и експлоатацията не е срещнала никакви технически проблеми в първите дни на работа на съоръжението.

Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори с продължителност до 25 г., посочват от "Ай Си Джи Би". Свободният капацитет се предлага при пълна прозрачност на две от най-големите европейски платформи. При пълна натовареност, газопроводът може да обезпечи почти цялото зимно потребление на България. 

Деница Златева: Цената на газа е паднала с 53% от септември насам

Като независим преносен оператор, "Ай Си Джи Би" предоставя регулярно пазарна информация относно пренасяните количества природен газ както на своя сайт, така и на сайта на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ ENTSOG, се допълва още в съобщението. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.11 | 18:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини