Макар и с най-слабия си ръст от 17 месеца насам, работните места в САЩ се увеличават

  • 07 октомври 2022 16:35

  • 483
  • 3
Макар и с най-слабия си ръст от 17 месеца насам,  работните места в САЩ се увеличават
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Наемането на служители в САЩ е продължило със стабилни, но по-умерени темпове през септември, а нивото на безработица в страната е спаднало - до 3,5 на сто. Работните места, без да се вземат предвид тези в селското стопанство, са се увеличили с 263 000, което представлява най-слабия месечен ръст на показателя от април 2021 г., информира Блумбърг, цитирайки официални данни на американското министерство на труда, предаде БТА.

Данните показват, че пазарът на труда продължава да предлага значителен брой работни места и засега е устойчив на рязкото повишаване на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ. В същото време средните почасови доходи са нараснали стабилно през септември.

Според проучване на Блумбърг, икономистите очакваха работните места да нараснат с 255 000, а нивото на безработица - да се запази на ниво от 3,7 на сто.

Въпреки че се забелязват някои индикации за забавяне на търсенето на служители, показани в скорошния спад в създаването на нови работни места, американските работодатели, много от които все още не разполагат с нужния им персонал, продължават да наемат със стабилни темпове.

Силата на пазара на труда в страната не само е в основата на потребителските разходи, но също така стимулира растежа на заплатите, тъй като предприятията се конкурират за ограничен брой потенциални служители.

Същевременно УФР се надява за балансиране на пазара на труда (изравняване между търсенето и предлагането), с цел охлаждане на растежа на заплатите, и в крайна сметка, и на инфлацията.

След публикуването на доклада фючърсите на акции спаднаха, а доходността на държавните облигации се повиши, тъй като добрите данни потвърдиха мнението сред инвеститорите, че УФР ще продължи агресивните си действия за затягането на паричната си политика.

Безработицата в САЩ отново на 50-годишния минимум отпреди пандемията

 

Валери Зайцев
483 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тази

2022.10.07 | 17:07

1
глупост е писахте вчера. и утре да я повтори те, няма да стане реалност.

2022.10.07 | 17:34

2
що така те боли гъзо?
PaulaFox

2022.10.08 | 00:05

3
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини