"Булгаргаз" обяви търг за тръбен газ с доставка от ноември 2022 до декември 2023 г.

  • 30 септември 2022 14:49

  • 402
  • 0
"Булгаргаз" обяви търг за тръбен газ с доставка от ноември 2022 до декември 2023 г.
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

„Булгаргаз“ обяви търг за доставка на тръбен природен газ за периода ноември 2022 – декември 2023 г. Оферираното количество не трябва да е по-малко от 3 000 000 мегаватчаса, разпределени за целия обявен период на доставка – 14 месеца, информира "24 часа".

Мястото на доставка е виртуална търговска точка на националната газопреносна мрежа на България или на вход на физическата преносна мрежа на страната.

Оферираната цена следва да е към индекса на нидерланската борса TTFfm за месеца, който предходна доставката, към нея се иска посочена отстъпка в евро за мегаватчас, която да не е по-ниска от 40 eвро за мвтч.

В проекта за оферта е записано, че има авансово плащане за газа, но не повече от 50% от цената, а срокът за плащане на остатъка е не по-малко от 10 дни след доставката.

„Булгаргаз“ вече обяви четири търга. Краткосрочни – да ноември и декември, средносрочен, който е за доставки на втечнен газ за 2023 г. и дългосрочен договор за 10 г. Както и при четирите търга, така и при този за тръбен газ се изисква доставяният газ да е от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения. От кандидатите се очаква в последните 12 месеца да са доставяли поне търсените сега от българското дружество 3 млн. мвтч.

Срокът за първоначални обвързващи оферти е 22 ч. на 4 октомври, тоест има само четири дни. Получените оферти ще бъдат отворени от определената със заповед на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ комисия в 12 ч., българско време, на 5 октомври.

Енергийният министър: Не затваряме вратата за газ от Русия

Същия ден до 17 ч. компанията ще информира недопуснатите с писмо по електронната поща, а първите пет класирани ще бъдат поканени за преговори. Окончателни оферти се подават до 22 ч., българско време на 10 октомври. В срок до 17 ч., българско време на 11 октомври „Булгаргаз“ ЕАД ще уведоми по електронна поща, на посочените от тях e-mail адреси, класираните участници, с които ще сключи договори, след получаване на одобрение Комисията за енергийно и водно регулиране.

Преди сключването на договор за доставка, избраният доставчик трябва да представи на „Булгаргаз“ доказателства, че разполага с резервиран капацитет за осъществяване на доставката до мястото на доставка, посочено в окончателната му оферта.

Цветелина Кирилова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини