"ПепсиКо" спира производството на "Пепси" и "Севън ъп" в Русия

  • 20 септември 2022 15:42

  • 2168
  • 4
"ПепсиКо" спира производството на "Пепси" и "Севън ъп" в Русия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

"ПепсиКо" (PepsiCo) е спряла производството на напитките "Пепси" (Pepsi), "Севън ъп" (7UP) и "Маунтин дю" (Mountain Dew) в Русия близо шест месеца, след като американската компания заяви, че временно прекратява продажбите и производството си заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7388

Производителят на безалкохолни напитки съобщи това, след като репортери на Ройтерс посетиха десетки супермаркети, търговци на дребно и спортни зали в Русия и откриха кенове и бутилки с "Пепси" с дати на производство през юли и август от предприятия в страната.

Последната дата върху открит в Русия продукт на "Пепси" е 17 август.

Американската компания заяви пред Ройтерс, че е спряла да произвежда концентрати за "ПепсиКола" (PepsiCola), "Миринда" (Mirinda), "Севън ъп" и "Маунтин дю" в Русия.

"Всички концентрати са изчерпани в Русия и производството е спряно", посочи говорител на "ПепсиКо" на 8 септември. Това са първите публични изявления по въпроса след съобщението в началото на март за временното прекратяване на производството, продажбите, промоциите и рекламните й дейности в Русия. Говорителят не пожела да предостави актуална информация за продажбите и да уточни дали са спрени.

Продължаването на производството означава, че безалкохолните напитки продължават да са налични в много руски градове, сред които Москва, според проверките на Ройтерс. Собственик на спортна зала в руската столица каза, че е направил поръчка в средата на август.

Западът не санкционира доставчиците на храни в рамките на радикалните мерки срещу Москва заради действията ѝ в Украйна, а наличието на такива продукти показва колко сложно е такова изтегляне. 

През 2021 г. Русия е била третият по големина пазар на "ПепсиКо" след САЩ и Мексико.

Турска банка прекратила работа с руската платежна система "Мир"

В началото на лятото магазините в руската столица все още продаваха чуждестранни бири, няколко месеца, след като пивоварите обявиха, че ще спрат производството си.

Конкурентната "Кока-Кола" (Coca-Cola) продължи производството си в Русия, след като съобщи през март, че временно прекратява дейностите си. През юни компанията посочи, че нейната компания за бутилиране "Кока-Кола Ейч Би Си" (Coca-Cola HBC AG), която е отделно предприятие, както и съществуващите ѝ клиенти в Русия са напът да изчерпят запасите си, след което производството и продажбите на много марки ще бъдат спрени в страната.

През март "ПепсиКо" каза, че ще продължи да продава стоки от първа необходимост като млечни продукти и бебешки храни в Русия.

Константин Тодоров
2168 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
еххххх

2022.09.21 | 09:39

4
Рашъните ще лапат патката !
то па едни

2022.09.21 | 00:10

3
напитки ...
Хаха

2022.09.20 | 17:44

1
Русия ще мине и без пепси и севънъп
Путлер Капут

2022.09.20 | 19:10

2
Мордор ще мине без всичко - ще се разпадне след капитулацията и ще стане най бедната част в света разпределена честно и почтенно между победителите във войната.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини