Песков: Много други региони биха купували руски газ вместо Европа

  • 14 септември 2022 14:42

  • 496
  • 3
Песков: Много други региони биха купували руски газ вместо Европа
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Много други страни желаят да закупуват руска енергия, докато Европа се стреми да намали зависимостта си от доставки с произход от Русия. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на запитване, относно евентуално дългосрочно прекратяване на доставките към Европа, съобщи Ройтерс.

Други купувачи могат да компенсират липсата на търсене от Европа, заяви Песков на брифинг пред репортери. "Европа не е единственият потребител на природен газ, а и не е единственият континент, който се нуждае от газ", добави той.

По думите му "има региони, които се развиват с много по-бързи темпове (...) те могат да компенсират (намаленото) търсене на (руски) газ в Европа".

От началото на войната в Украйна, Европейският съюз се ангажира да намали зависимостта си от руската енергия, като въведе ограничения върху вноса на руски петрол и предложи таван на цените на руското синьо гориво.

Същевременно руският държавен газов гигант "Газпром" драстично намали обемите, които доставя за Европа, като се позова на неизпълнение на изискването за заплащане в рубли от страна на клиентите, вместо в определените в договорите долари или евро. От Москва изтъкват като причина и технически повреди по съоръжението "Северен поток-1", за които обвинява наложените западните санкции.

Путин: Икономическият блицкриг срещу Русия не проработи

Сред страните, които се възползват от спада на руския износ за Европа, е Китай, който купува повече и по-евтина енергия от Русия. Също така се обсъжда голям нов инфраструктурен проект за пренос на газ до Китай през Монголия. 

Последвайте канала на

Калина Христова
496 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВАЖНОТО Е ЕВРОПА

2022.09.14 | 22:23

3
ДА НЕ КУПУВА, ПИЯН ИДИОТЕ!
баба гицка

2022.09.14 | 19:46

2
песков - търси си друга работа
.

2022.09.14 | 18:41

1
Много могат, ама не искат. Има мижав интерес към руската пръдня.

Добави коментар

Водещи новини