Азербайджан е увеличил износа на газ за Европа с 30%

  • 12 септември 2022 14:21

  • 281
  • 0
Азербайджан е увеличил износа на газ за Европа с 30%
©
Слушай новината Слушай новината

Износът на газ от Азербайджан за Европа е скочил с повече от 30 на сто от началото на годината. Това обяви представител на правителството в Баку, цитиран от Франс прес. Така каспийската страна се превръща в един от заместващите доставчици на газ за Стария континент, след като Русия намали количествата по газопроводите.

През първите осем месеца на годината като цяло страната е изнесла 14,4 милиарда кубични метра газ, което е с 23 на сто повече на годишна база. Това написа в туит азербайджанският министър на енергетиката Парвиз Шахбазов, цитиран от азербайджанската новинарска агенция АПА.

Азерският газ потича до дни: Тази седмица интерконекторът с Гърция получава акт 15, а следващата - и Акт 16

"За първите 8 месеца на тази година са изнесени 7,3 милиарда кубични метра газ за Европа, 5,4 милиарда кубични метра за Турция и 1,7 милиарда кучини метра за Грузия", отбеляза министърът.

През юли шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътува до Азербайджан, за да убеди Баку да доставя повече газ на Европа, която се стреми да намали зависимостта си от руски газ в контекста на конфликта в Украйна.

Фон дер Лайен и азербайджанският президент Илхам Алиев се споразумяха да удвоят "за няколко години" обема газ, доставян за Европа от Баку.

 

 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини